Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Valdība otrdien, 9. novembrī, apstiprināja Veselības ministrijas (VM) piedāvājumu ieviest Covid-19 paštestu izmantošanu skrīningam izglītības, kā arī publiskā sektora prioritārajās jomās. Ieviešot to no 2021. gada 22. novembra līdz 2022. gada 17. janvārim, papildu nepieciešams finansējums 15 124 688 eiro apmērā.

Kā norādīts valdības sēdei izskatīšanai iesniegtā informatīvā ziņojuma anotācijā, tāpat tiktu sagatavota normatīvā bāze un loģistikas sistēma turpmākai paštestu lietošanas paplašināšanai. Skrīnings ar paštestiem izglītības un publiskā sektora prioritārajās jomās tiks veikts gan vakcinētām, pārslimojušām, gan nevakcinētām personām, tai skaitā bērniem.

Tā kā ir nepieciešami tūlītēji pasākumi vīrusa transmisijas samazināšanai, kā arī epidemioloģiskās drošības paaugstināšanai institūcijās, ņemot vērā, ka paštesti ir atzīti par efektīvu līdzekli šo mērķu sasniegšanai, tie esošajā epidemioloģiskajā situācijā uzskatāmi kā instrumenti, lai mazinātu arī valsts drošības apdraudējuma risku, norāda VM.

Kopumā plašāka paštestu ieviešana ļaus samazināt laboratoriju noslodzi un izmaksas. Pirmajā posmā paštestu pielietošanu paredzēts uzsākt līdz ar iepirkuma noslēgšanos, provizoriski, laikā no 22. novembra līdz 1. decembrim, rakstīts ziņojumā. Paredzēts testēšanu veikt vismaz astoņas nedēļas. Lai nodrošinātu paštestu pielietošanu izglītības sistēmā, vienai nedēļai nepieciešami 788 369 paštesti par kopējo finansējumu 1 576 738 eiro.

Savukārt, lai nodrošinātu paštestus publiskā sektora prioritārajās jomās, vienai nedēļai nepieciešami 156 924 paštesti par kopējo finansējumu 313 848 eiro. Indikatīvais novērtējums paredz, ka astoņu nedēļu paštestu skrīninga ciklam pavisam kopā nepieciešami 7 430 504 paštesti, kuru iepirkšanai nepieciešami 15 124 688 eiro.

Ziņojumā norādīts, ka jāņem vērā, ka finanšu līdzekļu izlietojums var koriģēties atbilstoši vairākiem faktoriem, tostarp, iepirkuma procedūras gaitai, tirgus kapacitātei un tamlīdzīgi. Pēc iepirkuma veikšanas nepieciešamā finansējuma apjoms tiks precizēts.

Ko plānots testēt

Paredzēts vispārējās un profesionālās izglītības sistēmā ieviest jauktu skrīninga testēšanas sistēmu, kad izglītojamiem reizi nedēļā tiek veikts PĶR skrīninga tests ar apvienoto paraugu (t.s. "košļājamais" jeb "kociņu" tests), lai mazinātu ar paštestu veikšanas kvalitāti saistītos riskus, kā arī būtu iespējams iegūt ticamus datus testēšanas rezultātu vērtēšanai.

Papildus tam izglītojamie vēl divas reizes nedēļā veic paštestu. 1.-3. klasēs paštestu veic mājās, vecāku uzraudzībā, bet vecākie izglītojamie paštestu veic izglītības iestādē. Plānots, ka pedagogi un atbalsta personāls veic paštestu divas reizes nedēļā izglītības iestādē.

Skolās ir pietiekams paštestu skaits, lai varētu atkārtot testēšanu kļūdu gadījumos, varētu pēc nepieciešamības veikt testus izņēmuma situācijās, piemēram, ja izglītojamais nav apmeklējis izglītības iestādi dienā, kad tika organizēts izglītojamo skrīnings, kā arī, lai kontaktpersonu karantīnu varētu aizstāt ar ikdienas paštestiem skolās turpmāko septiņu dienu laikā, norādīts ziņojumā.

Vienlaikus nepieciešams izstrādāt kontroles sistēmu, noteikt rīcību pozitīva paštesta gadījumā, norāda VM. Atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtajam viedoklim, būtiski izstrādāt paštestu veikšanas algoritmu, kas nosaka testa veicējam obligāti paziņot par pozitīvo paštesta rezultātu gan ģimenes ārstam, gan izglītības iestādei; testa veicējam palikt mājās, ievērot izolāciju un mājas karantīnu kontaktpersonām konkrētajā mājsaimniecībā, kā arī testa veicējam pēc iespējas ātrāk veikt kontroltestu ar SARS-CoV-2 RNS noteikšanas testu. Ja kontroltests ir pozitīvs, ievērot izolāciju un mājas karantīnu noteiktajā kārtībā, ja negatīvs – pārtraukt (ģimenes ārsts pārtrauc darba nespējas lapu).

Saņemot informāciju par pozitīvu paštesta rezultātu, izglītības iestāde apzina un informē kontaktpersonas par kontaktpersonu statusu, sagatavo kontaktpersonu sarakstu, kuru nosūta SPKC. Ja izglītojamam un viņa mājsaimniecības locekļiem kontroles tests ir negatīvs, izglītības iestāde informē kontaktpersonas par kontaktpersonas statusa atcelšanu.

Pēc paštestu ieviešanas izglītības iestādēs tiks izvērtēts, vai ir iespējams pilnībā pāriet uz tiem un atteikties no skrīninga PĶR testa ar apvienoto paraugu izmantošanas, norāda VM.

Paredzēts ar paštestu izmantošanu aizstāt regulāro skrīningu arī publiskā sektora prioritārajās jomās, veicot paštestus divas reizes nedēļā. Ar paštestiem tiks pārbaudītas visas personas, tai skaitā vakcinētās, kā arī netiks veidotas skrīnējamo izlases un kvotas, kā tas ir pašreiz, rakstīts ziņojumā.

Kā liecina VM ziņojums, publiskā sektora prioritārajās grupās ietilpst sociālās aprūpes centri, Valsts policija, Valsts robežsardze, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Iekšējās drošības birojs, Finanšu izlūkošanas dienests, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, IeM informācijas centrs, Nodrošinājuma valsts aģentūra, Veselības un sporta centrs, Iekšlietu ministrija, Pašvaldības policija.

Tāpat arī kultūras institūciju darbinieki, kuriem darba pienākumu veikšana ir saistīta ar epidemioloģisku risku (piemēram, profesionālie teātri, orķestri, kori, dejotāji), Ieslodzījuma vietu pārvalde (darbinieki, ieslodzītie), Valsts probācijas dienests, Nacionālie bruņotie spēki, aizsardzības sektors, Valsts ieņēmumu dienests, muita, VAS "Latvijas Pasts", Starptautiskā lidosta "Rīga", AS "AirBaltic Corporation", VAS "Latvijas dzelzceļš", AS "Pasažieru vilciens", kā arī inspekcijas ar nelielu darbinieku skaitu, tostarp Valsts vides inspektori, patvēruma meklētāji, zvēraudzētavas, braukšanas instruktori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!