Foto: DELFI
Sākoties vasarai un atvaļinājumu laikam, šogad strauji pieaudzis vīzu pieteikumu skaits Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs, liecina valdības sagatavotā atbildes vēstule Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijai.

Šā gada aprīlī Latvijas pārstāvniecībās tika pieņemti 13 307 pieteikumi, kas ir par 40% vairāk nekā 2010. gada aprīlī, bija 9488 vīzu pieteikumi. Kopējais vīzu pieteikumu skaits pārstāvniecībās šā gada maijā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, ir pieaudzis par 47%. Pērn pieņemti 10 946 vīzu pieteikumi, bet šogad – 16 138.

Lai neatkārtotos pagājušā gada situācija, kas radīja kaitējumu valsts un ārlietu dienesta tēlam, Ārlietu ministrija (ĀM) no šā gada maija vidus nosūtījusi papildus darbiniekus no ministrijas centrālā aparāta uz pārstāvniecībām. Kopumā uz pārstāvniecībām šovasar plānots nosūtīt 39 centrālā aparāta darbiniekus. Tas iespējams, pateicoties šogad piešķirtajai papildu naudai ministrijas budžetā.

Vēstulē norādīts, ka esošais finansējums ļauj rast īstermiņa risinājumu. Valdība seko un arī turpmāk sekos līdzi situācijai vīzu pieteikumu jomā Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās. Nepieciešamības gadījumā sadarbībā ar Finanšu ministriju tiks meklēti ilgtermiņa risinājumi, pauž ministrija.

Valdība vēstulē arī pauž atbalstu tādu mehānismu radīšanai, kas personām, kuras nonākušas ārkārtas situācijā ārvalstīs, sniegtu materiālo palīdzību atpakaļceļošanas izdevumu segšanai, un seko līdzi tiesiskā pamatojuma izstrādei. Attiecīga projekta izstrāde 2009.gadā tika apturēta krīzes dēļ. Palīdzības sniegšanas kārtības izstrāde pagarināta līdz 2013. gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!