Foto: EPA/Scanpix/LETA
Valsts par vairākiem miljoniem eiro tiks veidota informācijas sistēma, kurā uzkrās trīs tiesībsargājošo iestāžu slepeno operatīvo informāciju.

Valsts policija izsludinājusi slēgtu konkursu par Kriminālizlūkošanas atbalsta informācijas sistēmas (KAIS) izstrādi, liecina informācija Valsts policijas mājaslapā.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir marta beigas, un plānotā līguma summa ir 3,5 miljoni eiro.

Iepirkuma dokumentos teikts, ka projekta mērķis ir izveidot vienotu kriminālizlūkošanas sistēmu nacionālajās tiesībaizsardzības un drošības iestādēs, lai nodrošinātu labāku savstarpējās informācijas apriti un plānotu kopīgu rīcības stratēģiju noziedzības apkarošanas jomā.

Pakalpojuma izpildes termiņš paredzēts līdz 2022. gada augustam.

Sistēmas ieviešanai vēl nepieciešami normatīvo aktu grozījumi.

Iekšlietu ministrija (IeM) janvārī publiskajai apspriešanai nodevusi grozījumus Operatīvās darbības likumā, kas paredz, ka KAIS varēs iekļaut publiski pieejamo un slepeno informāciju par personām, faktiem, notikumiem un lietām, kas nepieciešama un kam ir nozīme operatīvās darbības un kriminālprocesa uzdevumu veikšanai.

Grozījumi paredz, ka KAIS iekļaujamās informācijas apjomu, informācijas iekļaušanas un dzēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī institūcijas, kurām ir piešķirama piekļuve informācijas sistēmā iekļautajai informācijai, kā arī informācijas sistēmā iekļautās informācijas glabāšanas termiņus nākotnē noteiks Ministru kabinets, liecina informācija IeM mājaslapā.

Darbs pie minētās sistēmas aizsācies pirms vairākiem gadiem, kad Iekšlietu ministrijā pieņemts lēmums ieviest nacionālo kriminālizlūkošanas modeli (NKIM) iekšlietu iestādēs - Valsts policijā un Valsts robežsardzē.

Nacionālās kriminālizlūkošanas infrastruktūras un sistēmas izveides realizācijas laikā arī Valsts ieņēmumu dienests informēja par gatavību iesaistīties NKIM.

Ņemot vērā visu minēto, sākotnēji plānots, ka Valsts policija, Valsts robežsardze un Valsts ieņēmumu dienests būs institūcijas, kurām piešķirama piekļuve minētajā sistēmā iekļautajai informācijai.

Paredzēts, ka, ieviešot informācijas sistēmu minētajām trīs iestādēm, samazināsies administratīvais slogs.

IeM skaidro, ka jau tagad tiek nodrošināta kriminālizlūkošanas informācijas aprite, taču tā tiek realizēta necentralizēti un netiek izmantoti efektīvākie elektroniskie risinājumi. Piešķirot piekļuvi sistēmai minētajām trīs iestādēm, tiks nodrošināta ievērojami efektīvāka kriminālizlūkošanas informācijas aprite.

Patlaban nav zināms, vai sistēmai nākotnē pievienosies arī citas tiesībsargājošās iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!