Foto: LETA

Atšķirībā no administratīvi teritoriālās reformas (ATR) sākotnējā piedāvājuma tagad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija par lielajām pilsētām rosina noteikt arī Jelgavu, Ventspili, Valmieru un Jēkabpili, vienlaikus piedāvājot labāk lietot terminu "valstspilsētas".

Likumprojekta izskatīšanas gaitā tikuši virzīti jau trīs dažādi šo pilsētu statusa nosaukumi. Jautājumu, kā tieši nosaukt šīs pilsētas, vēl būs jāskata komisijā un jāizlemj Saeimā.

Sākotnējā piedāvājumā līdzīgu statusu – republikas pilsētas statusu – bija paredzēts piešķirt Daugavpilij, Jūrmalai, Liepājai, Rēzeknei un Rīgai.

Līdz ar to Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ATR likumprojektam galīgajā lasījumā rosina par valstspilsētām noteikt visas deviņas augstāk minētās pilsētas, kam pašlaik ir republikas pilsētas statuss.

Iepriekš otrajā lasījumā plašu opozīcijas kritiku Saeimas debatēs izpelnījās sākotnējais piedāvājums, kas neparedzēja līdzīga statusa saglabāšanu, jo īpaši Jelgavai un Ventspilij. Tagad piedāvājums paredz līdzīga statusa nodrošināšanu arī šīm abām pilsētām.

Likumprojekta izskatīšanas gaitā tikuši virzīti jau trīs dažādi šo pilsētu statusa nosaukumi. Sākotnējā piedāvājumā tās bija paredzēts dēvēt par republikas pilsētām, pēc tam otrajā lasījumā atbalstu guva nosaukums "lielās pilsētas", savukārt tagad VARAM rosina tās nosaukt par valstspilsētām.

Ministrijā skaidro, ka šāds nosaukums piedāvāts, ņemot vērā kompetento institūciju viedokli par termina "lielās pilsētas" nepiemērotību. Vienlaikus Valsts prezidents Egils Levits norādījis, ka Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija savulaik šī vārda vietā bija ierosinājusi lietot terminu "valstspilsēta" sniedzot arī šādas izvēles pamatojumu, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Ar terminu "valstspilsētas" tiek saprasti visi valsts attīstības plānošanas dokumentos ietvertie valsts nacionālās nozīmes attīstības centri, pauž ministrijas pārstāvji.

Ja vēstīts, ka saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju likumprojektu izskatot trešajā, galīgajā, lasījumā, deputāti tomēr varētu pārskatīt atsevišķus līdzšinējos lēmumus, kas attiecas uz lielajām pilsētām jeb valstspilsētām.

ATR paredz 119 pašvaldību vietā izveidot 40 pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!