Foto: AFI
Valdība pirmdien atbalstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pirmās vietnieces Nellijas Jezdakovas iecelšanu par VID vadītāju uz laiku, kamēr notiek atstādinātā Dzintara Jakāna disciplinārlietas izmeklēšana. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, Jezdakova šo amatu nevarēs ieņemt ilgāk par mēnesi, un šajā laikā ir jāizskata disciplinārlieta.

Šo lēmumu atbalstīja visas koalīcijas partijas, taču Tautas partija lūdza atzīmēt protokolā, ka tās ministri aicina disciplinārlietas izmeklēšanas komisijā iesaistīt TP priekšsēdētāja Mareka Segliņa vadītās Tieslietu ministrijas pārstāvi.

Segliņš valdības sēdē uzsvēra, ka viņam ir bijusi ļoti slikta pieredze ar mērķtiecīgu vajāšanu, tāpēc TM gribētu, lai darbam izmeklēšanas komisijā TM varētu virzīt ierēdni-juristu, nevis politisko pārstāvi.

Savukārt cits Tautas partijas pārstāvis reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns sākotnēji paziņoja, ka pēc valdības Kartības ruļļa sēdē jāpiedalās arī amatam izvirzītajai amatpersonai. Taču, tā kā Jezdakova pirmdien sēdē nepiedalījās, viņš nevarot atbalstīt šo projektu.

Uz to viņam tika paskaidrots, ka Jezdakova jau vairākkārt īslaicīgi pildījusi VID vadītāja pienākumus, un iepriekš viņa nebija aicināta uz MK sēdi apstiprināšanai amatā, tāpēc arī šoreiz nav tam pamata.

Uz valdības sēdi ar nokavēšanos ieradās arī atstādinātais VID vadītājs Jakāns, kurš ministriem uzsvēra, ka pret viņu ierosināto disciplinārlietu uzskata par nelikumīgu. Jakāns skaidroja, ka finanšu ministra Einara Repšes (JL) rīkojumi esot bijuši pretrunā ar likumu, līdz ar to viņš "nevar un nedrīkst tos pildīt".

Uz to Repše atbildēja: "Jakāns acīmredzot pats izvērtē, vai mani likumi ir vai nav likumīgi, un vai tos pildīt vai nē". Ministrs uzsvēra, ka šāda situācija nav normāla. Repše arī aicināja valdības sēdē neanalizēt Jakāna atstādināšanas iemeslus, bet gan izskatīt izvirzīto jautājumu par VID vadītāja apstiprināšanu, ko MK ar piezīmēm protokolā arī atbalstīja.

Zalo un Zemnieku līderis, vides ministrs Raimonds Vējonis žurnālistiem uzsvēra, ka ZZS atbalstīja šo MK lēmumu, lai VID varētu normāli strādāt. Viņš arī uzsvēra, ka pašlaik netiek risināts jautājums par Jakāna atbilstību amatam, un visu noskaidros izmeklēšanas komisija.

Segliņš pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem līdzīgi kā piektdien ironizēja par Repšes rīcību. Pēc viņa vārdiem, viņš Repši vērojot jau astoņus gadus un pašreizējais finanšu ministrs vienmēr esot savu tēlu veidojis kā "traks bruņinieks, cīnītājs ar melnajiem spēkiem". Viņš atzina, ka atlaist cilvēkus no darba kā tas šajā gadījumā var būt ar Jakānu ir viens no politikas instrumentiem, tomēr viņu nevar pārliecināt Repšes emocionālie izteikumi – Segliņu varot pārliecināt tikai fakti.

Komentējot Repšes izvirzītās apsūdzības, Segliņš atzina, ka tur "ir daudz kas savārstīts" gan no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja teiktā, gan no viņa paša viedokļa un vēl citiem avotiem. Segliņš atzina, ka Tautas partija zaļo gaismu disciplinārlietai esot devusi, jo to finanšu ministram atļauj likums, taču viņš pauda cerību, ka Jakāna rīcības izvērtēšanas komisijā tomēr strādās speciālisti, kuri notikušo izvērtēs no likuma viedokļa. Segliņš atzina, ka Repše centīsies Jakānu gāzt, - "politiskā loģika", turklāt Repše šajā ziņā esot ļoti mērķtiecīgs.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija (FM) jau piektdien bija sagatavojusi visus nepieciešamus dokumentus, lai varētu apstiprināt VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju Jezdakovu.

Pret to iebilda ZZS, norādot, ka ZZS valde šai jautājumā nav pieņēmusi lēmumu.

Finanšu ministrs Einars Repše ceturtdien uz dienesta izmeklēšanas laiku atstādināja Jakānu no VID ģenerāldirektora amata. Saeimas kuluāros izskanējis, ka šāda rīcība var kļūt par pamatu valdības krišanai, jo Repšes lēmumam nav koalīcijas partneru atbalsta. Arī Tautas partijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš paziņojis, ka viņa rīcībā nav informācijas par likuma pārkāpumiem no Jakāna puses, bet savstarpējā nepatika nevar būt par iemeslu VID ģenerāldirektora atstādināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!