Foto: LETA

Par viltota Covid-19 sadarbspējīga sertifikāta iegādi un izmantošanu plānots piemērot līdz vienam gadam cietumā, liecina izstrādātais likumprojekts, kuru Saeimas Juridiskās komisijas deputāti otrdien vienojās virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā parlamentā.

Jau ziņots, ka deputāts Andrejs Judins izstrādājis grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem tiku noteikta kriminālatbildība par viltota sadarbspējīgā sertifikāta iegādi vai sveša sertifikāta lietošanu.

Par viltota sertifikāta iegādāšanos personu varētu sodīt ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu vai naudas sodu.

Tāds pats sods varētu tikt piemērots, ja persona izmanto citas personas sadarbspējīgo sertifikātu.

Savukārt personu, kura paziņojusi par viltota sertifikāta iegādāšanos, plānots atbrīvot no kriminālatbildības.

Vienlaikus piedāvātais likumprojekts paredz palielināt sodu par Krimināllikuma 326.3 panta pirmās daļas pārkāpumu.

Šis pants nosaka, ka par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu piedāvāšanu vai nodošanu personiski vai ar starpnieku valsts vai pašvaldības iestādes darbiniekam, kurš nav valsts amatpersona, vai valsts institūcijas pilnvarotai tādai pašai personai, lai tā izdarītu kādu nelikumīgu darbību, izmantojot savas pilnvaras, neatkarīgi no tā, vai materiālās vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumi domāti šai vai jebkurai citai personai, soda ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Tagad par to plānots kā sodu piemērot arī brīvības atņemšanu līdz vienam gadam vai īslaicīgu brīvības atņemšanu.

Kā sēdē skaidroja Judins, pēc 15. novembra, kad beidzas valstī noteiktā mājsēde, cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātiem būs plašākas iespējas, tāpēc ir bažas, ka pieaugs viltoto sertifikātu skaits, tamdēļ likumdevējam ir jārīkojas.

Vairāki pieaicinātie tieslietu eksperti gan norādīja uz atsevišķiem juridiskiem aspektiem, piemēram, ka jaunais regulējums, ja tiks pieņemts un stāsies spēkā, neskars jau uzsāktos kriminālprocesus.

Judins norādīja, ka jaunais regulējums netiek radīts, lai aizvietotu esošās Krimināllikuma normas, pēc kurām tiek sodīti cilvēki, kuri izsniedz viltotus Covid-19 sertifikātus, bet lai likumā noteiktu atbildību par sertifikāta iegādāšanos.

"No Saeimas vajadzīgs signāls – netolerēsim šādas darbības, viltot dokumentus un riskēt ar savu un citu cilvēku dzīvībām nav pieļaujams," norādīja Judins.

Vairāki tieslietu eksperti arī pauda bažas, ka tiek plānots izstrādāt jaunu regulējumu, lai fiksētu parādību, kas varētu būt aktuāla vien dažus mēnešus vai gadu.

Deputāte Inese Lībiņa-Egnere (JV) norādīja, ka sertifikāts būs spēkā esošs dokuments arī pēc ārkārtējās situācijas, kas sniegs cilvēkiem iespēju apmeklēt kultūras pasākumus, turpināt darba gaitas, apliecinās citas iespējas pilnvērtīgai dzīvei Latvijā un ārvalstīs.

"Šobrīd uzsāktie kriminālprocesi parāda aisberga redzamo daļu. Ja nebūs šāda likumdevēja griba par to, ka šāds noziedzīgs nodarījums no visām pusēm ir krimināli sodāma darbība ar reālām sekām, mēs ļoti ilgi būsim tur, kur esam šajā saslimstības līknē," pauda Lībiņa-Egnere.

Deputāti vienojās likumprojektu atzīt par steidzamu un virzīt izskatīšanai tuvākajā Saeimas ārkārtas sēdē.

"Delfi" vasarā ziņoja, ka VP izmeklēšanā atklāja personu grupu, kas apmaiņā pret 200 līdz 400 eiro imitēja Covid-19 vakcinācijas faktu un aizpildīja datus, kas ļāva klientiem saņemt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu.

Valsts policija šobrīd ir uzsākusi 18 kriminālprocesus par viltotu sertifikātu izmantošanu un iegādāšanos, sēdē informēja VP pārstāve Ance Stradiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!