Foto: AFP/Scanpix/LETA

Par zāļu drošību politiķiem lemt nevajadzētu, otrdien, 16. martā, preses konferencē pēc Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdes uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Šo rekomendāciju ir izteikušas visas atbildīgās iestādes, un šis solis ir sperts piesardzības nolūkos," komentējot situāciju ar pirmdien, 15. marta, vēlā vakarā publiskoto paziņojumu, ka Latvija uz laiku aptur "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 izmantošanu, sacīja ministrs.

Viņš apgalvoja, ka "tos, kas vēlas vakcinēties, šis piesardzības solis neapturēs no vēlmes vakcinēties". Savukārt tos cilvēkus, kas ir piesardzīgi un vēro gan valdības, gan mediķu katru soli, kā Pavļuts pauda, varētu pārliecināt, ka "mēs vadāmies no augstākā mērā drošiem standartiem" un "mēs ārkārtīgi atbildīgi rīkojamies".

Tāpat viņš pauda cerību, ka pēc šī soļa cilvēki sapratīs, ka "zāļu drošības institūcijas šajā sakarā ir Latvijas iedzīvotāju interešu sardzē".

Iepriekš valdības sēdē tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) izteica minējumu, kāpēc šobrīd neizmantotās, bet pieejamās "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 nevarētu vakcinēt brīvprātīgi cilvēkiem, kuri būtu gatavi vakcinēties.

Uz to Zāļu valsts aģentūras (ZVA) vadītājs Svens Henkuzens viņam atbildēja, ka noteiktās rekomendācijas šobrīd neizmantot konkrēto vakcīnu netiek mainītas, un šis lēmums apturēt to izmantošanu ir pieņemts piesardzības nolūkos.

Arī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka lēmumu atļaut vai neatļaut vakcinēties ar konkrēta izstrādātāja vakcīnām pieņem Eiropas Zāļu aģentūra un ZVA, nevis valdība.

Jautāts, kā sabiedrībā vērtē šo ZVA un pārējo atbildīgo iestāžu lēmumu par vakcinācijas pret Covid-19 ar "AstraZeneca" vakcīnu apturēšanu uz laiku, Kariņš pauda, ka Ģimenes ārstu asociācijas pārstāve sēdē informēja, ka ir iedzīvotāji, kuri jau pirms šī lēmuma uzdeva jautājumus. Kariņš pieļauj, ka tas balstās pasaules gadījumos, jo šobrīd Eiropā netrūkst to valstu, kas uz brīdi ir apturējušas vakcinēšanu ar "AstraZeneca", lai varētu skaidri noskaidrot, vai tie saslimstības gadījumi, kas citās valstīs konstatēti, ir vai nav saistīti ar šo vakcīnu.

"Man pašam liekas, ka šis lēmums no mūsu zāļu ekspertiem ir faktiski atbildīgs," atklāja Kariņš, piebilstot, ka viņš kā valdības vadītājs jūtas daudz drošāk, un var ieteikt cilvēkiem zināmu rīcību, ja ir skaidrs, ka tā ir droša.

Arī viņš pats ir vakcinēts ar "AstraZeneca" un nekādas blakusparādības nav izjutis, atklāja premjers.

Jau ziņots, ka pirmdien, 15. martā, papildu piesardzības nolūkā Latvijā uz laiku apturēta vakcinācija pret Covid-19 ar "AstraZeneca" vakcīnu. Eksperti norādīja, ka tas veikts drošības nolūkos, līdz tiks pabeigtas pārbaudes, kas varētu prasīt laiku līdz divām nedēļām. Eksperti uzskata, ka šis lēmums varētu vairot sabiedrības uzticību vakcinācijai, nevis to mazināt, kā arī Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 10 000 neizlietotu "AstraZeneca" vakcīnu devu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!