Foto: F64

Saeimā izveidotā darba grupa ar mērķi izstrādāt priekšlikumus abortu skaita samazināšanai Latvijā tālāk virzīs priekšlikumu par valsts pienākumu aizsargāt nedzimuša bērna dzīvību, informēja Saeimas demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība).

Darba grupa pirmdien pabeidza visu 32 priekšlikumu izskatīšanu un vienojās, ko virzīt tālāk izskatīšanai apakškomisijā. Darba grupu pēdējā tās darbības dienā gan pameta vairākas nevalstiskās organizācijas, protestējot pret darba grupas ievirzi. Viņuprāt, tā negatavo kvalitatīvus, zinātniski pamatotus un Latvijas iedzīvotājiem piemērotus priekšlikumus.

Pienākums aizsargāt nedzimuša bērna dzīvību neietver abortu aizliegumu, kas jau iepriekš izraisīja milzīgas diskusijas un tika noraidīts. Runa esot par atbalsta pasākumiem sievietēm, kuras šaubās, vai grūtniecību saglabāt, paskaidroja Parādnieks.

"Tas, kas bija sākotnējā piedāvājumā, bija noteikt to Bērnu tiesību aizsardzības likumā un tad tas varēja izsaukt dažādu interpretāciju, šeit ir grozījums Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas nekāda veida šādu interpretāciju nepieļauj. Šā grozījuma mērķis ir noteikt skaidri, ka valsts uzņemas pienākumu aizsargāt nedzimušu dzīvību un attiecīgi valsts pienākums ir nodrošināt atbalstu sievietēm, lai viņas var izdarīt pārdomātu un brīvu izvēli. Izvēles iespējas pastāv jebkurā gadījumā. Pašlaik problēma, ka konsultācijas sievietēm netiek nodrošinātas, tāpēc izvēle nav brīva, bet balstīta uz gadījumiem, ģimenes spiedienu. Ir nepieciešams atbalsts no valsts," uzsvēra deputāts.

Viņaprāt, piedāvātā likuma redakcija ir ļoti konkrēta, bet diskusijas varētu vēl būt par terminiem, kas ir embrijs, kas ir auglis, kas ir dzīvotspējīgs auglis.

Šā priekšlikuma autore ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Krimināltiesisko zinātņu katedras vadītāja Valentija Liholaja. Darba grupas locekļi konceptuāli piekrita traktējumam "no ieņemšanas brīža", taču radās jautājumi par to, kā šādu likuma izmaiņu gadījumā tiks noteikts "ieņemšanas brīdis", novēroja BNS.

Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule aicināja, raugoties no juridiskā skatu punkta, nevilkt vienādības zīmi starp augli un cilvēku, un lūdza izvērtēt, vai nav iespējams panākt iecerēto rezultātu ar citiem instrumentiem. Arī Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens sacīja, ka ir ļoti svarīgi saprast, vai, nosakot bērna tiesības par aizsargājamām no ieņemšanas brīža, būs iespējams to noteikt.

Darba grupas dalībnieki nolēma atbalstīt priekšlikumu, ka obligātā pirmsaborta konsultācija pie psihologa būs nosakāma tikai pirmās grūtniecības gadījumā. Ja sievietei tā būs atkārtota grūtniecība, konsultācija vairs nebūs obligāta.

Tāpat darba grupa atbalstīja priekšlikumu izstrādāt un pieņemt jaunu "Ģimenes atbalsta likumu", kurā būtu skaidri jānosaka, kā tiek atbalstīta jaunu ģimeņu veidošanās, kādi atvieglojumi piemērojami daudzbērnu ģimenēm, kādi finansiāli atvieglojumi piemērojami "ģimenēm draudzīgiem" uzņēmumiem, un vēl citas lietas.

Parādnieks informēja, ka 16.oktobrī Saeimā plāno konferenci par nedzimušas dzīvības aizsardzību – par regulējumu Latvijā un citās valstīs un iespējamām izmaiņām Latvijā. Pēc tam darba grupas priekšlikumus skatīs apakškomisijas deputāti, par tiem balsojot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!