Foto: F64

Šis gads tiks aizvadīts ne tikai simtgades zīmē, bet arī pievēršot uzmanību goda jeb daudzbērnu ģimenēm, valdības sēdē otrdien uzsvēra Demogrāfisko lietu centra (DLC) vadītājs un Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA). Viņš ministrus iepazīstināja ar konceptuālo ziņojumu par sadarbības platformas DLC priekšlikumiem ģimeņu ar bērniem atbalstam 2018. – 2020. gadā.

Goda ģimenes gada ietvaros augustā tiks organizēts starptautisks forums ar augsta līmeņa politisko līderu dalību. Foruma mērķis būs izstrādāt platformu ģimenes politikas attīstībai Latvijā un Eiropā, veicinot ģimenes kā vērtības nostiprināšanos sabiedrībā, bija teikts Parādnieka prezentācijā ministriem.

Tāpat foruma mērķos ietilpst "demogrāfiskās situācijas un ģimenes politikas problēmu apzināšana" un "priekšlikumu izstrāde ģimenes atbalsta pasākumu nodrošināšanai nākotnē".

Goda ģimenes gada zīmē tiks godinātas daudzbērnu ģimenes, veicināta sabiedrības izpratne par ģimenes lomu sabiedrības attīstībā, kā arī vairota sabiedrības pozitīvā attieksme, tika skaidrots prezentācijā. Parādnieks uzvēra, ka jāgodina ne tikai daudzbērnu ģimenes, kurās bērni ir mazi, bet arī tās, kur tie jau izauguši. Piemēram, Rēdlihu un Porziņģu ģimene.

Goda ģimenes gada vadmotīvs ir: "Laiks bērniem! Cēlā uz ģimeni draudzīgāko sabiedrību."

Iepazīstinot ministrus ar konceptuālo ziņojumu, Parādnieks izcēla lietas, kam jau iepriekš valdība un Saeima radusi atbalstu. Piemēram, sākot ar martu vecāki par otro, trešo un katru nākamo bērnu saņems piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta, kā arī programmas, kas paredz valsts garantiju mājokļa iegādei ģimenēm, attīstību.

Pēc konceptuālā ziņojuma uzklausīšanas valdība lēma 2018. gadu izsludināt Goda ģimenes gadu. Tāpat valdība lēma, ja, izvērtējot 2018. gada pirmā ceturkšņa izdevumu izpildi ģimenes valsts pabalsta izmaksām, tiks prognozēts atlikums, tos pārdalīs demogrāfijas veicināšanai.

Tālāki atbalsta pasākumi ģimenēm ar bērniem lielā mērā būs atkarīgi no politiskā atbalsta un fiskālajām iespējam, pēc sēdes žurnālistiem uzsvēra Parādnieks.

Vēstīts, ka tautas ataudzes atbalsta pasākumu izstrādei un pilnveidošanai 2016. gada aprīlī ar Ministru prezidenta rīkojumu izveidots DLC. Šis sadarbības platformas vadītājs ir Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Parādnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!