Foto: LETA

Nozīmīgākie jaunie projekti aizsardzības jomā nākamā gada budžetā ir Nacionālo bruņoto spēku (NBS) personāla skaita palielinājums līdz 6000 cilvēku, Saeimas ārkārtas sēdē otrdien norādīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Pēc viņa teiktā, šim mērķim nepieciešami gandrīz 16 miljoni eiro.
Uzņemošās valsts atbalsta nodrošināšanai nepieciešamās infrastruktūras celtniecībai un mācībām paredzēti gandrīz deviņi miljoni eiro, bet nodrošinājumam ar materiāli tehniskajiem līdzekļiem, tostarp pārapbruņošanai - nedaudz vairāk par deviņiem miljoniem eiro.

"Tas ir parāds, kas jāatdod Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un savas valsts aizsardzībai. Šobrīd ir īstais brīdis, lai to izdarītu," uzsvēra Bergmanis.

Lai celtu Zemessardzes kaujas gatavību tuvākajos – no 2014. līdz 2018. - gados paredzēts ieguldīt līdz 70 miljoniem eiro ekipējuma, personāla un infrastruktūras vajadzībām.

Kā būtiskākās ieguldījumu jomas ministrs minēja nesen uzsāktos aizsardzības spēju attīstības projektus. Tā, piemēram, lielākajos projektos 2016. gadā plānots ieguldīt kopumā 104 miljonus eiro, tostarp zemessardzei – gandrīz 8,5 miljonus eiro, pretgaisa aizsardzībai un gaisa telpas novērošanai – vairāk kā 13 miljonus eiro, mehanizācijas projektā – vairāk kā 16 miljonus eiro.

"Nododot valsts aizsardzības budžetu Saeimas vērtēšanai, no savas puses vēlos apliecināt, ka stingri un ar visaugstāko atbildību sekošu tā izlietošanai. Sabiedrībai ir jāzina, kādiem mērķiem šo budžeta pieaugumu paredzēts tērēt," piebilda Bergmanis.

Jau vēstīts, ka Saeima otrdien ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā lemj par nākamā gada valsts budžeta projektu, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvara likuma projektu 2016.- 2018. gadam.

Nākamā gada budžeta prioritātes ir valsts iekšējā un ārējā drošība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!