Foto: F64

Saeimas vairākums, skatot 2014. gada valsts budžeta likumprojektu paketi, trešdien noraidīja neatkarīgās deputātes Elīnas Siliņas priekšlikumu no nākamā gada palielināt ministru algas. Viņa nepieciešamību celt algas pamatoja tostarp arī ar faktu, ka pārstāvot Latviju starptautiskos pasākumos, ministriem nākoties kaunēties, ka pārlieku zemo algu dēļ viņi nevarot nopirkt pat ministra statusam atbilstošu apģērbu.

Deputāte vēlējās panākt ministru algu celšanu, paaugstinot Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktos koeficientus, kas tiek izmantoti, aprēķinot premjerministra un ministru algas.

Saskaņā ar likumu premjera alga tiek aprēķināta, mēneša vidējās darba samaksas apmēru reizinot ar koeficientu 4,05, bet ministra algas – reizinot vidējo mēnešalgu valstī ar koeficientu 3,648. Siliņas priekšlikums paredzēja valdības vadītāja algas aprēķināšanai izmantojamo koeficientu palielināt līdz 4,5, bet ministru algas aprēķināšanā izmantojamo "reizinātāju" – līdz 4.

Siliņa nepieciešamību paaugstināt ministru algas pamatoja ar to, ka patlaban Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V) un viņa vadītās valdības ministri saņem zemākas algas nekā viņu kolēģi citās Baltijas valstīs. Turklāt, pārstāvot Latviju starptautiskos pasākumos, ministriem nākoties kaunēties, ka pārlieku zemo algu dēļ viņi nevarot nopirkt pat ministra statusam atbilstošu apģērbu.

Valsts kancelejas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka Ministru prezidents Dombrovskis algā par šā gada septembri saņēmis 1309 latus un 39 santīmus, bet ministri algas bijušas no 1354 latiem un 89 santīmiem līdz 1169 latiem un 50 santīmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!