Foto: LETA

Smagos kibernoziegumos vainotais Deniss Čalovskis ir sašutis un vīlies par valdības lēmumu viņu izdot tiesāšanai Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV). Patlaban aizstāvji lūguši Tieslietu ministriju (TM), kurā atrodas izdošanas lieta, un Iekšlietu ministriju (IeM), kas ir atbildīga par izdošanas procesu, līdz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumam izdošanu apturēt.

Čalovska psiholoģiskais stāvoklis šobrīd esot sarežģīts, viņš bija cerējis uz taisnīgu lēmumu, portālam "Delfi" sacīja viņa advokāte Ilona Bulgakova, kura trešdien cietumā apmeklējusi savu klientu.

Bulgakova sacīja, ka pats Čalovskis ar valdības lēmumu vēl nav iepazinies, bet viņa kā advokāte uzskata, ka šis lēmums ir netaisnīgs.

Viņa apliecināja, ka aizstāvība pieteikusi lūgumu izdošanas procedūru apturēt līdz ECT lēmumam.

Bulgakova atgādināja, ka Kriminālprocesa likums nosaka arī termiņu izvedamās personas nododamas ārvalstīm, kas ir 30 dienas.

TM portālam "Delfi" apliecināja, ka advokātu lūgums apturēt Čalovska izdošanas rīkojumu ir saņemts un TM to izvērtēs. Savukārt IeM portālam "Delfi" sacīja, ka Čalovska advokātu lūgums ir saņemts, taču pārsūtīts izlemšanai TM un Ģenerālprokuratūrai.

Tikmēr rīkojumu par Čalovska izdošanu trešdien parakstījis gan tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA), gan premjers Valdis Dombrovskis ( V), portālam "Delfi" apstiprināja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

TM saņemts arī valdības rīkojums par izdošanu un par to ministija informēs ASV, Čalovski, Ģenerālprokuratūru un IeM, kuras pārraudzībā ir Valsts policija, kas nodrošina personas izdošanu ārvalstij.

Patlaban Čalovska advokāti vēl sagatavo nosūtīšanai ECT nepieciešamos dokumentus, lai lūgtu noteikt pagaidu noregulējumu un apturētu viņa izdošanu ASV, portālam "Delfi" sacīja viens no Čalovska aizstāvjiem advokāts Saulvedis Vārpiņš.

ECT pārstāvji esot apstiprinājuši, ka dokumentācija ir saņemta, taču pieprasīti vēl papildus dokumenti, ko advokāti nosūtīs trešdienas laikā. Pašlaik gan vēl nav zināms, kad tiesa šos iesniegumus varētu skatīt, taču tas varētu notikt "iespējami īsākajā laikā," norādījusi ECT.

Uz jautājumu, vai nav iespējama situācija, ka ECT lēmums ir vēlāk nekā moments, kad Čalovskis tiek izdots ASV, Vārpiņš teica, ka pašlaik konkrēti nezina, vai tas varētu būt pēc dienas vai divām, vai arī pēc mēneša.

"Mums nav nekādas prognozes, kad viņu izdos. Oficiāli izskanēja versija, ka mēneša laikā, bet tikpat labi tas var notikt šodien, rīt - faktiski jebkurā brīdī," sacīja advokāts un piebilda, ka dokumentu sagatavošana Čalovska izvešanai uz ASV esot ārkārtīgi vienkārša un ātri izdarāma.

Vārpiņš pēc valdības lēmuma par Čalovska izdošanu nav ar viņu ticies, tāpēc nezina, kā viņš komentē notikumu pavērsienu.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdība 6.augustā nolēma izdot ASV kibernoziegumos apsūdzēto Čalovski.

ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami.

ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Pagaidām nav zināms, kā notiks kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska konvojēšana izdošanai ASV. Prokuratūra gan norāda, ka parasti šādos gadījumos ASV likumsargi paši brauc pēc izdodamās personas.

ASV viņam draud cietumsods līdz 67 gadiem.

Jau vēstīts, ka Augstākā tiesa iepriekš nolēma, ka Imantas hakera Denisa Čalovska izdošana tiesāšanai ASV par iespējamajiem izdarītajiem kibernoziegumiem ir pieļaujama.

Čalovskis tika aizturēts 2012.gada decembrī Rīgā.

Tika vēstīts, ka sestā stāva dzīvokli Imantā, kur atradies Čalovskis, ieņēmuši specvienības dalībnieki, kas ar trosēm nolaidušies no jumta.

Abi pārējie apsūdzētie ir Krievijas pilsonis Ņikita Kuzmins, kurš tika aizturēts Ņujorkā un atrodas apcietinājumā ASV, un Rumānijas pilsonis Mihajs Jonuts Paunesku, kurš atrodas apcietinājumā Rumānijā.

Apsūdzībā teikts, ka apsūdzētie ir atbildīgi par to, ka ar datorvīrusu, kas pazīstams ar nosaukumu "Gozi", inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstoši datoru ASV. To vidū inficēti arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes NASA datori. Ar šā vīrusa palīdzību iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā.

Saskaņā ar apsūdzību Kuzmins 2005.gadā pasūtījis kādam programmētājam vīrusu, kuru vēlāk interneta forumos piedāvājis izīrēt par samaksu, Paunesku izīrējis serverus vīrusa izplatīšanai, savukārt Čelovskis, kurš ir programmēšanas speciālists, vēlāk, izpildot pasūtījumu, vīrusu uzlabojis.

Vīrusa izplatīšana sākusies 2007.gadā. Antivīrusu programmas šo vīrusu lielākoties nav pamanījušas.

Pats Čalovskis vīrusu esot tikai pielabojis, iepriekš paziņoja viņa aizstāvis Saulvedis Vārpiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!