Foto: LETA
Vides ministrijā piektdien svinīgā pasākumā parakstīja līgumus ar SIA "Skonto Būve" un SIA "Geo Consultants" par projekta Inčukalna sērskābo gudronu dīķu sanāciju, portālu "Delfi" informēja Vides ministrija.

Līgums ar SIA "Skonto Būve" par dīķa sanāciju ir par 16 486 611 latu un ar "Geo Consultants" par darbu tehnisko uzraudzību par 220 700 latiem.

Šis ir viens no pielietojamās tehnoloģijas aspektā sarežģītākajiem un unikāliem projektiem vides jomā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienībā. Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekts sastāv no divu objektu - Dienvidu un Ziemeļu sērskābā gudrona dīķu būvniecības/sanācijas darbiem. Abos gadījumos gudrona dīķu piesārņojums jau ir nonācis 70 – 90 metru dziļumā.

Projekta kopējas izmaksas sastāda ir 20,378 miljoni latu, no kuriem ERAF finansējums ir 14,265 miljoni latu un valsts budžeta finansējums - 6,113 miljoni latu.

Jau ziņots, ka septembri līdz ar mitrumu un vējiem Vangažu un Inčukalna apkaimē gudrona dīķos izgāzta ķīmisko atkritumu krava radīja nepatīkamu smaku, kas satrauca iedzīvotājus. Pēc Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra veiktajām analīzēm gaisā dīķu tuvumā atklājušās ne tikai vielas, kas no tā parasti izgaro, bet arī citi ķīmiskie savienojumi nozīmīgā koncentrācijā, tiesa, cilvēku veselību tas neapdraud.

Vides inspektori, apsekojot dīķu apkārtni, atklāja smagā kravas auto pēdas līdz pašam dīķiem. Pirms pieciem gadiem apkārt dīķiem bija ierīkots žogs, taču pavasarī tas nozagts, un Vides ministrijai neesot bijis līdzekļu, lai to atjaunotu.

Gudrona izgāztuve izveidota padomju industrializācijas periodā 20.gs. 60.gados, un to izmantoja parfimērijas un medicīnisko eļļu ražošanas procesā radīto atkritumu glabāšanai. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas atkritumu izgāšana tajā ir aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!