Foto: DELFI
Solot rādīt piemēru, kā izvest valsti no krīzes, darbīgā atmosfērā jaunievēlētās Rīgas domes koalīcijas līderi Ainārs Šlesers (LPP/LC) un Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs"), kā arī pārējie 36 jaunās koalīcijas deputāti, pirmdien Rātsnama prezidija zālē parakstīja koalīcijas līgumu, kas paredz vienprātības un caurspīdīguma principu ievērošanu visu domes lēmumu pieņemšanā.

Fotogalerija

Gan Šlesers, gan Ušakovs pirms līguma parakstīšanas uzsvēra, ka turpmāko četru gadu laikā divu partiju koalīcija ir apņēmusies strādāt vienoti un solidāri uzņemas atbildību par visu domes darbu.

"Šobrīd uz mums skatās ne tikai Rīga, bet visa Latvija (..) Tā ir milzīga atbildība, un mēs rādīsim piemēru, kā izvest valsti no krīzes," sacīja topošais mērs Ušakovs. Skaidrojot, ka viens no pirmajiem domes lēmumiem būs štata vietu un domes aparāta samazināšana. Arī Šlesers norādīja, ka domei būs jādomā par budžeta samazināšanu, likvidējot darba vietas "tur kur nevajag, un radīt darba vietas, kur vajag".

Koalīcijai kopumā ir 38 no 60 deputātu vietām. Opozīcijā atstāta pašreizējā premjera Valda Dombrovska pārstāvētā partija "Jaunais Laiks" un "Pilsoniskā savienībai", kurai jūnijā notikušās vēlēšanas bija pirmās un ar negaidītajiem panākumiem.

Pirmā jaunievēlētās domes sēde notiks trešdien, kad plānots ievēlēt Rīgas mēru un vicemēru. Koalīcija jau iepriekš vienojusies, ka mēra amatu ieņems Ušakovs, kurš rūpēsies par sociālo jomu, bet Šlesers kļūs par mēra vietnieku un atbildēs par ekonomikas jautājumiem.

Domes priekšsēdētāju ievēl no domes deputātiem, aizklāti balsojot. Tiesības izvirzīt kandidatūru domes priekšsēdētāja amatam ir ikvienam domes deputātam. Domes priekšsēdētājs ir ievēlēts, ja kandidāts saņēmis vairāk nekā pusi no ievēlēto domes deputātu balsīm. Pēc domes priekšsēdētāja ievēlēšanas tiek ievēlēts priekšsēdētāja vietnieks (vai vietnieki) un pastāvīgās komitejas.

Jaunievēlētā Rīgas dome ir vismazāk sadrumstalota galvaspilsētas pašvaldība pēc neatkarīgas atgūšanas – tajā ir pārstāvētas tikai četras partijas.

Nākamajā domē būs astoņas komitejas, iepriekšējo 10 vietā un tikai viens vicemērs, iepriekšējo trīs vietā. Četras komitejas vadīs SC pārstāvji un četras – LPP/LC domnieki. Šlesers uzsvēra, ka domes darbs nebūs aprobežots tikai ar koalīcijas deputātiem, jo koalīcija gatava sadarboties ar opozīcijas partijām un gaida, ka katrs deputāts, neatkarīgi no partijas piederības, nāks klajā ar priekšlikumiem, kuri izriet no budžeta konteksta, "lai nebūtu tā, kā bija pirms vēlēšanām", kad ik pa laikam izskanējuši populistiski priekšlikumi. Šlesers pauda pārliecību, ka jaunā koalīcija jau vasarā spēs pieņemt neatliekamus un svarīgus lēmumus, lai rādītu piemēru, kā iziet no krīzes.

"Mēs četrus gadus strādāsim tandēmā, lai palīdzētu pilsētai tikt ārā no tās bedres, kurā esam," pauda Ušakovs, uzsverot, ka gan visi labie darbi, gan visas kļūdas būs koalīcijas kopējā darba, nevis atsevišķu partiju vai politiķu darba rezultāts. Savukārt Šlesers prognozēja, ka galvaspilsētas pašvaldība var strādāt bez valdības atbalsta, jo šobrīd centrālajai varai, viņaprāt, ir vairāk nepieciešamas Rīgas atbalsts.

"Mēs sēdēsim ar valdību pie apaļā galda," prognozēja Šlesers.

Pirmdien parakstītais koalīcijas līgums paredz, ka partneri uzņemas kopīgu atbildību par domes darba rezultātiem un nodrošina, ka domes lēmumi ir pamatoti un izskaidroti sabiedrībai. Domes lēmumus vispirms izskatīs koalīcijas padome un koalīcijas partneri apņemas bez izskatīšanas padomē neiesniegt domē lēmumus, kas skar budžetu un amatpersonu iecelšanu.

Koalīcijas līgums neparedz amatu sadalījumu domes izpildstruktūrās, kā arī domes komitejās, par ko jau ir panākta vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!