Foto: F64
Tuvāko dienu laikā medijiem tikšot izplatīts Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V), Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) un, visticamāk, arī Valsts prezidenta Andra Bērziņa parakstīts Latvijas iedzīvotājiem – latviešiem un krieviem – adresēts paziņojums, reaģējot uz pieaugošo politisko spriedzi, kas radusies parakstu vākšanas par krievu kā otras valsts valodas dēļ, liecina laikraksta „Diena” rīcībā esoša informācija.

Laikraksta uzrunātie eksperti gan apšaubījuši, vai šādi politiķu rakstīti paziņojumi kaut ko spēs mainīt.

 

Augstāko valsts amatpersonu paziņojumā tiks uzsvērts, ka latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda, tomēr tas būšot vērsts gan uz latviešiem, gan krieviem. Doma radusies Āboltiņai un Dombrovskim, tomēr abi politiķi aicinās zem paziņojuma parakstīties arī Valsts prezidentu Andri Bērziņam. Paziņojums „būs vērsts uz abām pusēm, jo „Saskaņas centra” politika šobrīd uz to nav orientēta,” laikrakstam teikusi Āboltiņa.

 

Politologs Ivars Ījabs gan apšauba, vai mēģinājumi samierināt abas puses kaut ko īpaši spētu grozīt, jo gan „Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK”, gan „Saskaņas centrs” savās prasībās ir diezgan kategoriskas, turklāt ļoti rūpīgi ir piestrādājušas pie tā, lai nekāda nacionālā saskaņa Latvijā nebūtu iespējama.

 

Jau vēstīts, ka SC otrdien izplatījis paziņojumu, kurā teikts, ka par referenduma rīkošanu parakstījušies vairāki SC mēri un pašvaldību deputāti, savukārt VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars paziņojis, ka viņa partija gatavo grozījumus Satversmē, kas noteiktu, ka pants par latviešu kā vienīgo valsts valodu ir negrozāms.

 

Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks „Dienai” paudis, ka abas puses samierināt būtu diezgan grūti, jo šobrīd partiju starpā notiek spēlītes par uzmanības piesaistīšanu. „Man ir grūti iedomāties, ka līderi varētu kaut kā būtiski ietekmēt pozīcijas vienā vai otrā pusē ar kādu paziņojumu,” - tā Muižnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!