Ārlietu ministrija (ĀM) iesaka 37 Latvijas diplomātiskajās pārstāvniecībās ārvalstīs organizēt parakstu vākšanu par to, vai nepieciešams referendums par Valsts prezidentes apturētajiem grozījumiem ar valsts drošību saistītajos likumos.

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) portālu "Delfi" informēja, ka parakstu vākšanas vietas ārvalstīs CVK otrdien noteiks, pamatojoties uz ĀM ieteikumu. Saskaņā ar to, parakstu vākšana varētu notikt 31 Latvijas vēstniecībā, kā arī vairākos konsulātos, goda konsulātos un Latvijas pastāvīgajās pārstāvniecībās ANO Ņujorkā un Ženēvā.

Jau vēstīts, ka CVK no 3. aprīļa līdz 2. maijam organizēs parakstu vākšanu par tautas nobalsošanas ierosināšanu saistībā ar Valsts prezidentes Vairas Vīķes – Freibergas apturētajiem Nacionālās drošības likuma un Valsts drošības iestāžu likuma grozījumiem.

Parakstu vākšana ilgs trīsdesmit dienas, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas. Saskaņā ar likumu parakstu vākšanas vietas Latvijā noteiks pašvaldības tā, lai uz katriem 10 000 vēlētāju būtu vismaz viena parakstu vākšanas vieta.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars iepriekš portālam "Delfi" atzina, ka parakstu vākšana varētu izmaksāt aptuveni 500 000. Ja parakstu vākšanas laikā tiks savākti 149 064 balstiesīgo iedzīvotāju paraksti, tad notiks referendums, kurš varētu izmaksāt aptuveni divus miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!