Paranormālo parādību pētnieku Kalnu (Jāni Štokni), kā arī vairākus viņa atbalstītājus otrdien plkst.17 aizturēja policija. Štoknis, lietojot spēku, aizvests uz tiesu psihiatrisko ekspertīzi.
Ap plkst.16.30 Mākslinieku savienības ēkā 11.novembra krastmalā 35, kur pajumti radis "Latvijas mediju centrs "Laija"" ieradās Jelgavas kriminālpolicijas pārstāvji, kuri atveda Jelgavas tiesas izdoto sankciju par apsūdzētā Štokņa ievietošanu ārstniecības iestādē. Tajā brīdī policija, lietojot spēku, sāka atbrīvot pieeju 209.kabineta durvīm, kurā bija ieslēdzies Štoknis un trīs viņa sekotāji.

Operācijas laikā Štokņa aizstāvji aktīvi pretojās, vairākas sievietes arī mēģināja apelēt pie policistu sirdsapziņas, skaļi saucot: "Ar stekiem sit sievietes!" un "Kā jūs skatīsieties acīs savām mātēm?" Šajā laikā policija apmēram 10 cilvēkus atbīdīja vairākus metrus no durvīm un vismaz divus aizturēja. Taču policistu skaitliski acīmredzot bija par maz, lai sekmīgi pabeigtu iesākto.

Plkst.16.50 notikuma vietā ieradās papildspēki - vairāk nekā 10 īpašo uzdevumu vienības "Omega" kaujinieki, kā arī RGPP priekšnieks Igors Krasovskis. Pēc viņa rīkojuma policisti ar spēku atbīdīja ēkā esošos preses pārstāvjus un izklīdināja pārējos. Taču arī tad policijai uzreiz neizdevās iekļūt kabinetā, kurā atradās Štoknis, jo, mēģinot uzlauzt durvis, nolūza to rokturis un policistiem vajadzēja izmantot cirvi.

Pēc ieiešanas kabinetā policisti aizturēja Štokni un trīs viņa sekotājus, nogādājot visus aizturētos policijas automašīnās.

"Laijas" direktora vietniekam zinātniskajos jautājumos Štoknim uzrādīta apsūdzība par vairāku personu goda un cieņas aizskaršanu. Jelgavas pilsētas tiesa Štoknim noteikusi tiesu psihiatrisko ekspertīzi. Štoknis no tās vairākkārt izvairījies.

Jelgavas pilsētas prokuratūra Štoknim uzrādījusi apsūdzību par laikraksta "Zemgales Ziņas" darbinieku, valsts amatpersonu un kādas jelgavnieces goda un cieņas aizskaršanu.

Jau ziņots, ka laikraksta "Zemgales Ziņas" darbinieki un Jelgavas iedzīvotāja Ilga Vilka, kuras nepilngadīgā meita ilgstoši darbojās, bet vēlāk pameta "Dvēseļu pētnieku klubu", aprīlī vērsās likumsargājošajās iestādēs ar iesniegumiem pret "dvēseļu pētnieku" Kalnu par goda aizskaršanu un neslavas celšanu.

Jelgavas pilsētas un rajona policijas pārvalde pret Kalnu ierosināja krimināllietu. Kalns iepriekš Jelgavā izplatīja vairākus tūkstošus lapiņu, kurās bija Vilku, kā arī laikraksta galveno redaktori Ligitu Timmu un laikraksta žurnālistu Gaiti Grūtupu aizskaroši apgalvojumi.

Kalns iepriekš apstiprināja, ka viņš Jelgavā izplatījis apmēram 4000 "apsūdzības paziņojumu" pret Vilku, vairākiem masu mediju darbiniekiem un likumsargājošo iestāžu darbiniekiem, kuri esot uzsākuši "pret viņu vērstu kampaņu".

A4 formāta paziņojumā ar "trakās sievas" Vilkas fotogrāfiju Štoknis "melu kampaņas izvēršanā un saslimšanā ar ļoti bīstamu sērgu - melošanu" apsūdz "no psihes slimības nepasargāto" Psihosomatikas un psihiatrijas katedras asistentu Artūru Utinānu, Reliģisko lietu pārvaldes vadītāju Ringoldu Balodi, "kas izrādījās vislielākais melu sērgas pārnēsātājs", Drošības policijas pārstāvjus, "kas sērgas ietekmē, protams, vairs nav sevišķi nopietni drošībnieki", "sevišķi smagi slimo" Grūtupu, Timmu, "Vakara Ziņas", "Paralēlo Latviju", "Bez tabu" un TV5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!