Foto: DELFI

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) pārbaudi katoļu priestera Andreja Mediņa vadītājā Brukna muižas "Kalna svētību kopienā" sākusi pēc anonīmas sūdzības, portāls "Delfi" uzzināja VBTAI.

"Es varu tik daudz apstiprināt, ka tā bija anonīma sūdzība. Tā kā tā ir anonīma, es neko vairāk nekomentēšu, bet tas nekādā veidā neatceļ konstatētos faktus," portālam "Delfi" teica VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka sūdzību esot uzrakstījis kāds pusaudzis, kurš neesot bijis mierā ar viņam uzdotajiem darbiem – viņš nav piekritis tām "audzināšanas metodēm un pārmācības metodēm, kādas notiek Bruknā," vēstīja LTV raidījums "Panorāma". Savukārt Trams portālam "Delfi" uzsvēra, ka iepriekš izskanējusī informācija par to, ka par pārkāpumiem Bruknā ziņojis saniknojies pusaudzis, nav patiesa. Arī LTV vēlāk precizēja pašu ziņoto: "LTV precizē iepriekš sniegto informāciju – sūdzības iesniedzējs nebija dumpīgs pusaudzis, kā ziņots iepriekš, bet gan kāda cita persona. Minētais pusaudzis bija viens no tiem bērniem, kas VBTAI un Tiesībsarga biroja pārbaudes laikā sūdzējās par apstākļiem kopienā."

Jau ziņots, ka VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene portālam "Delfi" sacīja, ka inspekcija ceturtdien bijusi atkārtotā pārbaudē Bruknas kopienā, taču tur nav gūts apstiprinājums tam, ka ņemti vērā VBTAI norādījumi.

"Es pati personīgi tur redzēju vienu bērnu, bet arī vēlāk sarunas laikā izdevās noskaidrot, ka tur ir vismaz vēl viens bērns, kas tur ilgstoši atrodas. Mums diemžēl neizdevās ar šiem bērniem aprunāties, jo viņi bija kaut kur pazuduši. Tālāk mēs šo informāciju nodevām policijai, tad tālāk kādu komentāru policija var sniegt," sacīja Rācene.

"To, ka viņi tur bija, mēs zinām", sacīja Rācene, pieļaujot iespēju, ka vismaz šis viens puisis kopienā atrodas joprojām: "Iespējams, bet to es nevaru precīzi pateikt, jo vakar mēs arī mēģinājām to vienu puisīti sagaidīt un satikt, bet neizdevās".

VBTAI vēsta, ka kopā ar Tiesībsarga pārstāvi ceturtdien, 20. augustā, veica atkārtotu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi biedrībā "Kalna svētību kopiena", kas darbojas Bruknas muižā. Šīs pārbaudes laikā atbildīgo iestāžu pārstāvjiem nebija iespēja gūt pilnīgu pārliecību, ka iepriekš konstatētie pārkāpumi neturpinās.

Ierodoties Bruknā, speciālisti konstatēja, ka uz vietas ir vismaz viens nepilngadīgais, bet sarunās tika konstatēts, ka bērnu tur bijis vairāk. Ierodoties kopienas izveidotajā Bārbeles Zēnu pamatskolā, no vietējiem iedzīvotājiem saņemta informācija, ka tur uz lauka strādājuši nepilngadīgie, kuri, uzzinot par pārbaudi, pametuši savus darbarīkus un strauji devušies prom. Informācija par konstatēto nodota Valsts policijai.

Jau vēstīts, ka VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroju Bruknas "Kalna svētību kopienā" fiksējusi bērnu tiesību pārkāpumus, liecina VBTAI mājas lapā publiskotā informācija. Portālam "Delfi" iepriekš neizdevās sazināties ar Bruknas kopienas vadītāju priesteri Andreju Mediņu – viņš uz portāla "Delfi" žurnālistu telefona zvaniem ceturtdienas pēcpusdienā neatbildēja.

Valsts policijas (VP) un VBTAI pārstāvji ceturtdien apmeklēja arī Kalna svētību kopienas izveidoto Bārbeles Zēnu pamatskolu "Saknes un spārni".

Iestādes direktore Ilona Blūma apstiprināja, ka abu iestāžu darbinieki bija ieradušies iestādē, taču plašākus komentārus aicināja jautāt policijai un VBTAI.

Aģentūrai LETA Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) iepriekš apliecināja, ka Bārbeles Zēnu pamatskola "Saknes un spārni" ir akreditēta izglītības iestāde, kura īsteno akreditētu pamatizglītības pirmā posma programmu. IKVD no 2018.-2020.gadam sūdzības par minētās izglītības iestādes darbību nav saņemtas.

Tāpat jau vēstīts, ka Bruknas kopienā sākotnējā pārbaude veikta, reaģējot uz privātpersonas sniegtu informāciju par iespējamajiem bērnu tiesību pārkāpumiem, tostarp fizisko un emocionālo vardarbību. 20. augustā VBTAI un Tiesībsarga birojs veica atkārtotu pārbaudi.

Sākotnējās pārbaudes laikā kopienas vadītājs nevarēja precīzi nosaukt kopienā esošo bērnu skaitu, kā arī izvairījās sniegt informāciju par bērnu likumiskajiem pārstāvjiem un uzrādīt dokumentus, kas pamatotu, kādēļ bērni nodoti viņa aprūpē.

Tika konstatēts, ka nepilngadīgie, kas uzturas Bruknas muižā, tiek nodarbināti lauku darbos nesamērīgi ilgi, bet gadījumā, ja bērns nav izpildījis noteikto dienas normu, darbs turpinās arī nakts stundās. Pārkāpumu gadījumā viens no soda veidiem ir pārtikas devu ierobežošana - bērni spiesti pārtikt no maizes un ūdens.

Ņemot vērā, ka nepilngadīgajiem nav iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, ja tā ir nepieciešama, VBTAI arī saņemta informācija par gadījumiem, kad bērni, strādājot uz lauka karstumā, ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu.

Saņemtas ziņas arī par vairākām fiziskas un emocionālas vardarbības epizodēm. Par papildu risku bērniem uzskatāms arī apstāklis, ka viņi kopienā ikdienā uzturas kopā ar pilngadīgām personām, kuras iepriekš sodītas par dažādiem noziegumiem, kā arī cilvēkiem ar dažādām atkarību problēmām.

Informācija par pārbaudē konstatēto atbilstoši kompetencei nodota tālākai izvērtēšanai VP, Pārtikas un veterinārajam dienestam un Valsts darba inspekcijai.

"Delfi" jau rakstīja, ka izskanējušie pārkāpumi ir satraucoši, taču Latvijas Romas Katoļu baznīcas Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis, kura pārraudzībā ir Bruknas kopiena, kurā VBTAI kopā ar tiesībsarga biroju fiksējusi bērnu tiesību pārkāpumus, nevar iedomāties, ka priesteris Andrejs Mediņš "tagad bez maizes un ūdens turēja bērnu un lika viņam strādāt visu dienu 12 stundas – tie taču ir koncentrācijas nometnes apstākļi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!