Foto: DELFI

Pansionātā "Lauciene" nav izstrādāts iekšējās kontroles mehānisms, kas skar gan katru klientu individuāli, gan arī kolektīvu, proti, netiek uzraudzīta sistēma, kā tiek aizpildīta dokumentācija par klientu aktuālajām vajadzībām, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijas (LM) Metodiskās vadības un kontroles departamenta direktores vietniece Agnese Jurjāne.

Pārbaudē, kuru pēc LM pieprasījuma pansionātā "Lauciene" veica Talsu novada domes Sociālais dienests, secināts, ka daļa dokumentu atrodas pie sociālā darbinieka, daļa pie sociālā aprūpētāja, savukārt citi dokumenti pie ārstniecības personām. Līdz ar to iestādē nav nodrošināta pietiekama informācijas apmaiņa starp profesionāļiem, kuri iesaistīti klientu ikdienas vajadzību nodrošināšanā, norādīja Jurjāne.

Tāpat iestādē nav skaidras kārtības, kā tiek uzskaitītas klientu prombūtnes ikdienā, piemēram, došanās pastaigās. Tāpat pārbaudē arī atklājās vairākas citas problēmas, kas pēc būtības ir atrisināmas, uzskaitīja Jurjāne.

Tāpat Jurjāne informēja, ka ministrija ir tikusies ar pansionāta "Lauciene" darbiniekiem un minētos jautājumus skaidrojusi un pārrunājusi.

"Šobrīd tiek gatavots darba ziņojums par otrā līmeņa pārbaudē secināto, kā arī ieteikumi turpmākām darbībām. Sagatavotais dokuments tiks nosūtīts Talsu novada domei un pansionātam "Lauciene" ieteikumu ieviešanai," norādīja Jurjāne, piebilstot, ka dokumentā noteiktais termiņš ieteikumu izpildīšanai būs ne ilgāk kā līdz 2020. gada marta beigām.

Aprīlī LM plāno doties pārbaudē, lai vērtētu ieteikumu izpildi. Turpmākie soļi būs atkarīgi no tā, vai un kā ministrijas sniegtie ieteikumi būs ieviesti un nodrošināta to ilgtspēja, uzsvēra Jurjāne.

Vienlaikus ministrija rosina tikšanos ar Talsu novada domi, lai izrunātu ieteikumus un iespējamos risinājumus.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka šā gada jūnija nogalē Talsu novada pašvaldības iestādē – pansionātā "Lauciene" mirušas sirmgalves nāves cēlonis bijis "neprecizēta smaga olbaltumu un enerģētiskā malnutrīcija, kas nozīmē nomiršanu badā," iepriekš vēstīja laikraksts "Latvijas Avīze".

LM portāls "Delfi" uzzināja, ka šī gada aprīlī pansionātā bijis vēl viens nāves gadījums, kurā sirmgalve izgājusi pastaigāties, bet nav atgriezusies. Vēlāk viņa atrasta noslīkusi.

Ņemot vērā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto, ka viens no pašvaldības sociālā dienesta uzdevumiem ir novērtēt sociālā dienesta administrēto un pašvaldības finansēto sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības kvalitāti, LM bija lūgusi līdz 16. decembrim Talsu novada Sociālo dienestu sniegt vērtējumu par klientei pansionātā "Lauciene" nodrošināto sociālo pakalpojumu. Sieviete veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ šā gada 19. jūnijā tika hospitalizēta un mira slimnīcā 21. jūnijā, portālam "Delfi" iepriekš norādīja LM Metodiskās vadības un kontroles departamenta vecākā eksperte Dzintra Kandere.

Par notikušo pārbaudi ir uzsākusi arī Veselības inspekcija (VI) un Valsts policija (VP).

Tagad pagājuši pieci mēneši kopš sirmgalves nāves, bet joprojām pansionātā nav īsti skaidrs, kāpēc viņa nomira. Sievietes nāvi bada dēļ tur noliedz. "Negribētu piekrist, ka kāds tiek pansionātā mērdēts badā," tā portālam "Delfi" norādīja "Laucienes" direktora pienākumu izpildītāja Ilze Rūsiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!