Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) pēc plašsaziņas līdzekļos izsaknējušās informācijas par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem, piešķirot doktora zinātniskos grādus Latvijas Universitātē (LU), ir uzdevis Izglītības kvalitātes valsts dienestam veikt pārbaudi (IKVD), portāls "Delfi" uzzināja IZM.

Savukārt LU uzsver, ka plašsaziņas līdzekļos izskanējušās ziņas, ka LU nav bijusi tiesīga piešķirt doktora grādu "Mākslā", nav patiesas, jo šo ziņu izplatītāji neesot uzmanīgi lasījuši noteikumus, uz kuriem paši atsaucas, skaidro Indriķis Muižnieks, LU zinātņu prorektors. 

IZM norāda, ka IKVD pārbaudes rezultāti būs zināmi šā gada 16.septembrī. Ministrs Dombrovskis portālam "Delfi" pirmdienas rītā gan atturējās komentēt izskanējušo informāciju par, iespējams, pretlikumīgi piešķirtiem doktora grādiem LU, līdz brīdim, kamēr viņa rīcībā nebūs konkrētākas informācijas.

Plašsaziņas līdzekļus par, iespējams, pretlikumīgu mākslas doktora zinātnisko grādu piešķiršanu LU informēja Nodokļu maksātāju biedrība (NMB). Biedrības rīcībā esošā informācija ļaujot spriest, ka pēc"Latvijas Zinātnes vēstnesis" un "Latvijas Vēstnesis" publicētiem paziņojumiem secināms, ka LU laikā no 2008.-2012.gadam piešķīrusi vismaz divus mākslas doktora grādus, neskatoties uz to, ka Ministru kabineta noteikumos augstskolai šādas tiesības tomēr nav deleģētas.

Valdības noteikumos par doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām noteikts, ka LU tiek deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesības uz doktora studiju programmu akreditācijas laiku astronomijā, bioloģijā, datorzinātnē, demogrāfijā, ekonomikā, farmācijā, filoloģijā, filozofijā, fizikā, ģeogrāfijā, ģeoloģijā, juridiskajā zinātnē, komunikācijas zinātnē, ķīmijā, matemātikā, medicīnā, mehānikā, pedagoģijā, politikas zinātnē, psiholoģijā, socioloģijā, teoloģijā un reliģiju zinātnē, vadībzinātnē, valodniecībā, vēsturē un vides zinātnē.

LU portālam "Delfi" uzsvēra, ka noteikumos ir nosauktas doktora studiju programmas, nevis iegūstamie doktora grādi, bet LU īsteno akadēmisko doktora augstākās izglītības programmu "Filoloģija", kura bija akreditēta līdz šā gada jūlijam saskaņā ar IZM akreditācijas komisijas 2008. gada 18. jūnija lēmumu. Tajā IZM akreditācijas komisija atļāvusi piešķirt Filoloģijas doktora grādu (dr.philol.) un Mākslas zinātņu doktora grādu (dr.art.).

Pašlaik LU ir lūgusi papildināt arī jauno akreditācijas lapu, lai būtu iespējams arī turpmāk piešķirt doktora zinātņu grādu Mākslā programmā "Filoloģija". LU atgādina, ka šā gada maijā un jūnijā IZM akreditācijas komisija akreditēja visus 22 LU īstenotos studiju virzienus un tajos ietilpstošās 134 studiju programmas, tostarp arī 24 doktorantūras programmas.

Biedrība norāda, ka mākslas doktora grādus LU saņēmušas tagadējā Jūrmalas mēra Gata Trukšņa padomniece Ingrīda Vilkārse, 2008.gada 28.oktobrī aizstāvot promocijas darbu par tēmu "Operas režijas tendences Latvijas Nacionālajā operā (1995-2003)", un Dita Rietuma, 2012.gada 29.maijā aizstāvot promocijas darbu "Film noir stila ģenealoģija".

Pēc LU mājas lapā pieejamās informācijas, promocijas darbu mākslas zinātnē doktora grāda iegūšanai kopš 2008.gada aizstāvējusi Baiba Kalna-Puķīte. 

Pēc LU interjneta mājas lapā pieejamās informācijas, LU Humanitāro zinātņu fakultātes doktora studiju programmas "Filoloģija" direktore ir Janīna Kursīte-Pakule.

Kursīte-Pakule telefonsarunā ar portālu "Delfi" uzsvēra, ka šāda situācija izveidojusies "tikai birokrātu vainas dēļ". "Viņi kaut ko nav izdarījuši līdz galam. Programma ir akreditēta un pārakreditēta, nekādi pārmetumi par tās kvalitāti nav saņemti," sacīja Kursīte-Pakule.

Kinokritiķe Dita Rietuma, kas ir viena no mākslas doktora grāda ieguvējām LU, portālam "Delfi" uzsver, ka, viņasprāt, atbildība par izveidojušos situāciju ir jāuzņemas LU rektoram.

"Kad students dodas studēt bakalaura vai maģistra, vai pat doktorantūras studijās, viņš taču nepārbauda visu programmas dokumentāciju, viņš paļaujas, ka augstskola ir visu nokārtojusi," sacīja Rietuma.

"Studijas doktorantūrā ilgst četrus gadus, tas ir pamatīgs un smags process. Šādi paziņojumi, ka iegūtais grāds, iespējams, ir iegūts pretlikumīgi, ir pazemojoši cilvēkam, kas studijām veltījis četrus gadus," uzsver Rietuma, norādot, ka gadījumā, ja izrādīsies, ka LU mākslas doktora grādus ir piešķīrusi prettiesiski, viņa varētu tiesāties ar augstskolu un tās rektoru.

Paziņojumu par iespējamām pretlikumībām, izsniedzot mākslas doktora grādus pazīstamā kinokritiķe saista ar augstskolu savstarpējo cīņu.

"Tas ir melnais PR. Augstskolu starpā ir sācies karš par izdzīvošanu - studentu nav, naudas nav un augstskolas viena otru nomētā ar dubļiem. Baidos, ka tas ir tikai sākums," sarūgtinājumu neslēpj Rietuma.

Savukārt otra mākslas doktore, kuras vārds izskanējis saistībā ar doktora grāda saņemšanu LU - Ingrīda Vilkārse pieļauj, ka nepatīkamā situācija izveidojusies tādēļ, ka "kāds kaut ko nav izdarījis līdz galam".

"Es, tāpat kā tie, kas tagad stājas, iestājos akreditētā studiju programmā, mācījos, aizstāvēju promocijas darbu," norāda Vilkārse.

2006. gadā, uzsākot doktorantūras studijas, viņa pat ieguvusi tiesības studēt par valsts budžeta līdzekļiem, bet neilgi pēc tam Vilkārsei esot paziņots, ka studijas tomēr būšot par maksu. Tādēļ viņa ņēmusi kredītu, kurš vēl tagad tiek atmaksāts.

"Nepatīkami ir tas, ka šādas lietas mums kļūst par sistēmu. Šovasar cilvēki, kas bija studējuši akreditētās studiju programmās, saņēma tikai papīrus, kas apliecina, ka viņi četrus gadus ir kaut ko mācījušies, nevis pilnvērtīgus diplomus, jo viņu programmas pēkšņi vairs netika akreditētas. Tas liecina, ka visa šī nesakārtotība ir kļuvusi par sistēmu un aizskar tiesisko paļāvību," pauda Vilkārse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!