Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) pirmdien uzdevis vicemēram Jānim Dinēvičam (LSDSP) pārbaudīt līgumu starp pašvaldībai piederošo SIA "Getliņi–Eko" un bijušā premjera Andra Šķēles (TP) ģimenei pastarpināti piederošo SIA "Ekodoktrīna", otrdien ziņo laikraksts "Diena".
Saskaņā ar pašreizējo līgumu "Ekodoktrīna" iegūs ekskluzīvas tiesības rīkoties ar visiem Getliņos ievestajiem atkritumiem. Uzņēmums plāno atkritumus turpat poligonā pārstrādāt elektrībā, kuru pārdodot tiks gūta peļņa miljonos latu.

Jaunā atkritumu apsaimniekošanas sistēma paredz sadalīt galvaspilsētu piecās zonās (katrā strādās viens operators), maksāt operatoriem par Getliņos ievesto atkritumu apjomu, kā arī pašvaldībai pārņemt visu savās rokās — pirkt konteinerus, slēgt līgumus ar atkritumu radītājiem, iekasēt maksu utt.

Līdz šim pret reformu iebilduši vairāki pašreiz strādājošie operatori, nozares profesionālās organizācijas un Latvijas darba devēju konfederācija. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija galīgo lēmumu par iespējamo atkritumu apsaimniekošanas reformu varētu pieņemt nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka pastarpināti iegādājoties 35% SIA "Ekodoktrīna" kapitāldaļu, atkritumu savākšanas un pārstrādes biznesā iesaistījušās bijušā Tautas partijas (TP) līdera Andra Šķēles dzīvesbiedre Kristiāna Lībane-Šķēle (TP), meitas Madara Šķēle un Anete Šķēle-Pētersone, kā arī viņam piederošā SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) valdes loceklis Edgars Šķenderis.

"Ekodoktrīnas" vārds līdz šim publiski izskanējis saistībā ar darbības plāniem Getliņu izgāztuvē atkritumu šķirošanas un pārstrādes jomā. "Ekodoktrīna" kopā ar Rīgas domei un Stopiņu pagastam piederošo SIA "Getliņi Eko", kas apsaimnieko izgāztuvi, 2005.gadā dibinājusi pilnsabiedrību "Ekodoktrīna-Getliņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!