Foto: Publicitātes foto
Latvijas pirmā satelīta "Venta-1" palaišana Zemes orbītā, kas bija paredzēta šomēnes ar Indijas nesējraķeti "PSLV-C34", ir pārcelta uz nākamo nesējraķetes startu, informēja Ventspils Augstskolas (VeA) vadošais pētnieks un projekta "Venta-1" koordinators Aigars Krauze.

Indijas kosmosa izpētes organizācija ISRO iepriekš paziņoja, ka gaidāmais nesējraķetes "PSLV-C34" starts būs īpašs Indijas kosmosa izpētes vēsturē, jo kosmosā tiktu nogādāti uzreiz 22 dažādu valstu satelīti. Tas būtu lielākais satelītu skaits, kāds jebkad ir ievadīts orbītā ar Indijas nesējraķeti vienā misijā. Tomēr šāda plānotā rekorda sasniegšana ir palielinājusi satelītu drošības riskus, tādēļ satelīta "Venta-1" palaišanu Zemes orbītā nolemts atlikt uz nākamo nesējraķetes startu, skaidroja Krauze.

Kā VeA informējis satelīta "Venta-1" projekta vadītājs Indulis Kalniņš no Brēmenes Lietišķo zinātņu universitātes, 7.jūnijā Indijas nesējraķetes starta komisijas sēdē ziņots par to, ka itāļu studentu satelīta "Max Valier" un Latvijas satelīta "Venta-1" palaišana nenotiks ar nesējraķeti "PSLV-C34", kuras starts paredzēts 20.jūnijā. Šādu lēmumu kopīgi ir pieņēmušas starta līgumu parakstījušās kompānijas - Indijas "Antrix" un vācu "Cosmos International", pamatojoties uz Indijas partneru veikto analīzi par satelītu orbītu dinamiku visu 22 satelītu atdalīšanas laikā no nesējraķetes un to iespējamās sadursmes analīzi vairāku dienu laikā pēc ievadīšanas orbītā.

Tā kā projekta vācu partneri vienlaicīgi ar "Venta-1" satelītu nodrošina startu arī itāļu studentu satelītam "Max Valier", uz raķetes korpusa abus satelītus paredzēts nostiprināt kopā. Sajūgti kopā, tie tiks arī atdalīti no raķetes un tikai pēc nonākšanas atklātā kosmosā ar komandu no Zemes tiks atdalīti viens no otra. Veiktajās analīzēs secināts, ka satelīti "Max Valier" un "Venta-1" 20.jūnijā paredzētajā nesējraķetes startā tiktu pakļauti nepieņemamam riskam - iespējamai sadursmei ar citiem objektiem, kā arī to radioiekārtas iespējamiem bojājumiem, ko apliecinājusi papildu radio savietojamības analīze pie šiem specifiskajiem starta apstākļiem, skaidroja Krauze.

Tā kā varbūtība tehniski sabojāt satelītu jau pirmajās stundās vai dienās ir pārāk liela un to atzīst abu pušu speciālisti, Indijas partneri piedāvājuši pārcelt Itālijas un Latvijas satelītu palaišanu Zemes orbītā uz nākamo nesējraķetes startu. Kompānija "Antrix" vēl nav paziņojusi nākamā starta datumu, bet internetā atrodamais ISRO plānoto startu grafiks liecina, ka nākamais nesējraķetes "PSLV C35" starts paredzēts šī gada jūlijā. Krauze gan atzina, ka ir iespējama raķetes starta pārcelšana uz vēlāku laiku.

Jau ziņots, ka pagājušā gada izskaņā pēc ilgstoša sagatavošanās posma tika panākta vienošanās ar Brēmenes pilsētas lietišķo zinātņu universitāti par Latvijas nano satelīta "Venta-1" palaišanu orbītā šā gada otrajā ceturksnī ar indiešu nesējraķeti PSLV.

Satelīts "Venta-1" būs aprīkots ar kuģu satiksmes automātiskās identifikācijas sistēmu, kas ļauj saņemt informāciju par kuģu kustību pasaulē reālā laikā. Paredzēts, ka satelīts "Venta-1" riņķos ap Zemi aptuveni 500 kilometru augstumā ar apriņķošanas periodu 94 minūtes pa polāru orbītu, proti, orbītu, kas šķērso Latviju. Sakarus ar satelītu uzturēs no Zemes stacijas, kas kopš 2013.gada darbojas VeA ēkā Inženieru ielā 101, Ventspilī, un pašlaik ir vienīgā kolektīvā radiostacija Latvijas augstskolās.

Satelīta izstrādē VeA sadarbojusies ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parku un Brēmenes Lietišķo zinātņu universitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!