Foto: Shutterstock
Aptuveni 700 ambulatorās vizītes un 100 plānveida operācijas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai (PSKUS) nācies pārcelt uz citām dienām saistībā ar ceturtdien, 7. novembrī, ārstu plānoto dalību gaidāmajā mediķu protesta akcijā. Izmaiņas būs arī citās slimnīcās, piemēram, Latvijas Onkoloģijas centra stacionārā nenotiks pacientu plānveida uzņemšana, tikai neatliekamās medicīniskās manipulācijas.

Stradiņa slimnīca ir viena no ārstniecības iestādēm, kura paudusi atbalstu ārstu protesta pasākumam pie Saeimas "Viena diena bez medicīnas personāla". Slimnīcā sola, ka mediķu protesta dienā tiks nodrošināta neatliekamā palīdzība un akūto pacientu ārstēšana, kā arī nodaļās esošo pacientu droša aprūpe un ārstēšana.

Visu šo nedēļu PSKUS Klientu apkalpošanas nodaļas speciālisti apzinājuši pacientus, kuriem 7. novembrī paredzēta vizīte slimnīcā, lai informētu gan par pārceltu, gan notiekošu apmeklējumu un mazinātu pacienta satraukumu, kas varētu būt saistīts ar neziņu, kā rīkoties, vēsta slimnīcā. Tāpat informācija par gaidāmajiem pasākumiem un darba organizēšanu tika izvietota slimnīcas mājaslapā un sociālo tīklu kontos.

"Kā jau esam informējuši, nemainot darba režīmu, slimnīcā strādās Neatliekamās medicīniskās palīdzības centrs. Slimnīcas nodaļās esošie pacienti saņems sev nepieciešamo palīdzību saskaņā ar nozīmēto ārstniecības plānu," norāda slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāve Janita Veinberga.

Viņa portālam "Delfi" arī uzsver, ka protesta akcijas dēļ neviena valsts apmaksāta plānveida vizīte, izmeklējums vai operācija netiek atcelta, bet gan pārcelta uz tuvāko iespējamo laiku.

Onkoloģijas centrs neuzņems plānveida pacientus

Saskaņā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas apkopotajiem datiem, protesta akcijā piedalīsies kopskaitā 665 Austrumu slimnīcas darbinieki, no kuriem 217 piedalīsies piketā „Viena diena bez medicīnas personāla" pie Saeimas no pulksten 8.30 līdz 9.30. Tur plāno piedalīties 234 RAKUS ārsti un 197 medmāsas.

Arī RAKUS uzsver, ka slimnīcā pacientiem tiks sniegta neatliekamā palīdzība, tāpat medicīnisko palīdzību saņems akūtie slimnieki ar dažādu slimību saasinājumiem. Mediķu dalība protesta akcijā neietekmēs Austrumu slimnīcas stacionāros, nodaļās esošo pacientu ārstēšanas procesu un medicīnisko aprūpi.

Austrumu slimnīcas stacionāros "Gaiļezers" un "Latvijas Onkoloģijas centrs" 7. novembrī tiks veiktas tikai neatliekamās medicīniskās manipulācijas, pacientu plānveida uzņemšana šajā dienā nenotiks.

Savukārt Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnika nodrošinās pacientu uzņemšanu ierastajā režīmā.

Ir arī sarežģītas situācijas

Tuberkulozes un plaušu slimību centra, stacionāru "Biķernieki" un "Latvijas Infektoloģijas centrs" mediķi pēc dalības piketā atgriezīsies savās darba vietās un turpinās darbu ierastā režīmā.

Diagnostiskās radioloģijas nodaļas ārsti ir paziņojuši par dalību protesta akcijā, tāpēc diagnostiskās radioloģijas izmeklējumi šajā dienā netiks veikti.

"Esam sazinājušies ar visiem klientiem, kuriem 7. novembrī bija pieraksti uz radioloģiskiem izmeklējumiem. Iespēju robežās virknei klientu tika piedāvāti citi radioloģisko izmeklējumu laiki. Diemžēl sarežģītāk risināt ir gadījumus, kad klienti ieplānojuši veikt vairākus izmeklējumus un/vai pakalpojumus vienā dienā. Ar šiem klientiem sazināsimies laika posmā līdz 15. novembrim, lai pārplānotu atkārtoti nepieciešamos izmeklējumus, vienlaikus rēķinoties ar klientu vēlmēm un iespējām," norāda RAKUS Klientu apkalpošanas daļas vadītāja Agrita Junkere.

Klientiem, kuriem 7. novembrī bija RAKUS paredzētas ambulatorās vizītes pie ārsta, kas pieņem pacientus RAKUS stacionāru "Gaiļezers", "Biķernieki" vai "Latvijas Onkoloģijas centrs" poliklīnikās ir jāņem vērā, ka no kopskaitā 60 ārstiem 29 ārsti ir paziņojuši, ka pacientus šajā dienā nepieņems. Savukārt 11 ārsti piedalīsies piketā no rīta un pēc tam, atgriežoties darbā, turpinās pieņemt pacientus saskaņā ar pierakstu.

Latvijas Infektoloģijas centra poliklīnikas mediķi no rīta plāno piedalīties piketā, bet pēc tam atgriezīsies darbā un turpinās konsultēt pacientus.

Slimnīcā uzsver, ka, lai gan RAKUS Klientu apkalpošanas daļas speciālisti ir informējuši lielāko daļu pacientu, kam 7. novembrī bija paredzētas ambulatorās vizītes poliklīnikā vai arī medicīniskās manipulācijas stacionāros, nosūtot informatīvu īsziņu, vai sazinoties pa tālruni, ir cilvēki, kurus diemžēl nevarēja sazvanīt. Tādēļ slimnīca aicina tos pacientus, kuriem bija iepriekš plānotas medicīniskas manipulācijas 7. novembrī, zvanīt uz Austrumu slimnīcas konsultatīvo tālruni +371 67000610 un interesēties par vizītes, plānotās konsultācijas, operācijas vai izmeklējumu pārcelšanas un pieraksta iespējām.

Kā saņemt padomus un palīdzību

7. novembrī visu diennakti padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos varēs saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kur speciālisti sniegs konsultācijas tādos saslimšanu gadījumos, kā saaukstēšanās, augsta temperatūra, sāpes vēderā, ausīs vai kaklā, vemšana, caureja, muguras sāpes, hronisku slimību paasinājumi un citos.

"Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti konsultēties gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē nākamajā dienā," savā paziņojumā medijiem norāda Nacionālais Veselības dienests (NVD).

Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, palīdzību sniegs slimnīcu uzņemšanas nodaļas. Ja tiek plānots patstāvīgi doties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pirms došanās, ja tas ir iespējams, ieteicams ar slimnīcu sazināties par palīdzības saņemšanas iespējām atbilstoši pacienta veselības stāvoklim, skaidro iestāde. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi.

NVD atgādina, ka slimnīcu uzņemšanas nodaļās netiek sniegta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība gadījumos, kas nav neatliekami un kuros bijusi nepieciešama plānveida pakalpojuma saņemšana.

Pirms gaidāmās akcijas, NVD īpaši aicina pacientus ar hroniskām saslimšanām laikus nodrošināties ar ikdienas lietošanai nepieciešamajiem medikamentiem, lūdzot ģimenes ārstu vai ārstu-speciālistu savlaicīgi izrakstīt nepieciešamos recepšu medikamentus.

Ja protesta akcijas norises dienā pacientam slimības dēļ nepieciešams atvērt e-darbnespējas lapu, bet ārsts nestrādā, pacienti tiek aicināti sazināties ar ārstu nākamajā darba dienā, norāda NVD.

Jau ziņots, ka neapmierinātību ar trūkstošo finansējumu mediķu atalgojumam ārstniecības personas pārstāvošās organizācijas 7. novembrī paudīs ar protesta akciju, piketējot pie Saeimas ēkas. Lai mediķi to varētu apmeklēt, akcijas organizatori aicina medicīnas personālu ņemt bezalgas atvaļinājuma dienu, bet tas nebūšot streiks.

Rīgas Austrumu slimnīca un Stradiņa slimnīca norādījušas, ka atbalstu akcijai paudušas visas trīs universitātes slimnīcas, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes vadība, kas atbalsta sava personāla un studējošo dalību akcijā. Tāpat akcijā gatavas iesaistīties Latvijas reģionu lielākās slimnīcas.

"Delfi" jau vēstīja, ka no politiķiem mediķi gaidīja, ka katru gadu – no 2019. līdz 2021. gadam – zemākās medicīnas darbinieku algas tiks paaugstinātas par 20%, tomēr budžetā pagaidām nav rasts pietiekami daudz līdzekļu šī plāna īstenošanai. Veselības ministrija vēsta, ka ārstiem par vienu slodzi mēneša vidējais atalgojums šā gada pirmajos sešos mēnešos ir sasniedzis 1950 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet māsām – 1110 eiro (šīs summas iekļauj piemaksas par darbu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!