Foto: DELFI Aculiecinieks
Abas ēkas graustu kvartālā Raņķa dambī, kur kopš svētdienas tiek dzēsts plašs ugunsgrēks, tikai pirms diviem mēnešiem nonākušas igauņu uzņēmēju īpašumā, liecina zemesgrāmatā un "firmas.lv" pieejamā informācija.

Kvartālā starp Raņķa dambi, Kalnciema, Daugavgrīvas un Meža ielu, atrodas divas 20. gadsimta sākumā celtas dzīvojamās ēkas ar kopējo platību 2708 kvadrātmetri. Abas ēkas jau daudzus gadus netiek apsaimniekotas un atzītas par B kategorijas vidi degradējošām būvēm.

Ugunsgrēks naktī uz 25. novembri izcēlās 1787 kvadrātmetrus plašajā jūgendstila sešstāvu ēkā Kalnciema ielā 2b, bet blakus esošo 921 kvadrātmetrus plašo piecstāvu ēku Raņķa dambī 14 liesmas nav skārušas.

Abas ēkas pirms astoņiem gadiem iegādājās SIA "Dekarta Property", kas īpašumā plānoja attīstīt jaunu dzīvojamo kvartālu, atjaunojot arī esošos namus. Uzņēmums orientējās uz Krievijas un citu NVS valstu pircējiem, taču saskārās ar likviditātes problēmām, jo šo pircēju pirktspēja kritās vairākas reizes.

Nesen abu ēku īpašnieki mainījušies. Ēkas Kalnciema ielā īpašnieks kopš šā gada 18. septembra pastarpināti caur SIA "K2B" un vēl vienu Latvijas firmu ir igauņu uzņēmums "Tradesman EU", kura juridiskā adrese reģistrēta Igaunijas nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un finansēšanas kompānijas "Novira Capital" biroju ēkā "Novira Plaza", Tallinā.

Savukārt ēku Raņķa dambī nopirkusi SIA "NC K2A", kas pieder pašai "Novira Capital". Igauņu uzņēmums Latvijā reģistrējis arī SIA "NC K2B", kuras nosaukums ir līdzīgs Kalnciema ielas nama juridiskajai īpašniecei, un kas liecina, ka varētu būt plānotas arī turpmākas izmaiņas šīs ēkas īpašumtiesībās.

"Novira Capital" mājaslapā teikts, ka kompānija līdz šim attīstījusi četrus biroju ēku un apartamentu projektus Tallinā, bet vēl divi projekti šobrīd ir attīstības stadijā.

Jau ziņots, ka pirms diviem gadiem Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija klasificēja ēku Kalnciema ielā 2b par B kategorijas vidi degradējošu būvi un tās īpašniekiem piemēroja paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi. Jūgendstila ēka ir celta 1914. gadā.

Arī bijusī poliklīnikas ēka Raņķa dambī 14, kuras ekspluatācija sākta 1912. gadā, ir klasificēta kā B kategorijas vidi degradējoša būve, un tās īpašniekiem ir piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde iepriekš atzinusi, ka būve nav iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, neatrodas kāda cita kultūras pieminekļa aizsardzības zonā un nav arī kāda kultūras pieminekļa daļa. Inspekcijas ieskatā būvi varētu arī demontēt, bet noteikti ir jāsaglabā uz ielas pusi atrodošās fasādes ar jūgendstila ornamentiem.

Šī gada maijā pašvaldības Vidi degradējošu būvju komisija pieņēma lēmumu par nama sakārtošanu piespiedu kārtā.

Valsts policija par ugunsgrēku sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu. Policija patlaban nekomentē versijas par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem, tostarp to, vai varētu būt notikusi ļaunprātīga dedzināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!