Foto: DELFI
Pārdaugavā otrdien vakarā pabeigti divu ūdens brīvkrānu montāžas darbi un iedzīvotājiem divās vietās ir nodrošināta piekļuve dzeramajam ūdenim no pilsētas centralizētā ūdensapgādes tīkla, informē pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" pārstāvis Arturs Mucenieks.

Brīvkrāni atrodas Pampāļu un Codes ielas krustojumā, kā arī Ojāra Vācieša un Kantora ielas krustojumā.

Pēc brīvkrānu uzstādīšanas tiks pārtraukta ūdensapgāde ar autocisternām Kantora un Lutriņu, kā arī Brūkleņu un Sējas ielu krustojumā.

Kā norāda Mucenieks, ūdeni no brīvkrāna var droši dzert un izmantot pārtikas pagatavošanā.

Brīvkrāni uzstādīti uz laiku līdz brīdim, kad būs pilnīga pārliecība par drošu ūdensapgādi lokālajās ūdensapgādes sistēmās - akās, urbumos un spicēs.

Riska zonā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ir aptuveni 1100 mājsaimniecību, kurām nav centralizētās ūdensapgādes. Aptuveni 350 no tām jau ir iespējas pieslēgties centralizētam ūdensapgādes tīklam, atlikušajām šāda iespēja būs līdz 2014.gadam, kad tiks izbūvēts centralizēts ūdensvada tīkls pārējā Mārupes daļā, kas atrodas Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Aptuveni divu dienu laikā kopš notikušās ekoloģiskās katastrofas "Rīgas ūdens" Mārupītes apkaimes iedzīvotājiem Pārdaugavā cisternās piegādājis 50 kubikmetrus jeb 50 000 litru ūdens, pastāstīja Mucenieks.

Otrdien no rīta notika "Rīgas ūdens" operatīvā sanāksme, kurā piedalījās Rīgas domes pārstāvji un "Rīgas ūdens" ķīmiķi, hidroģeologs, ūdensapgādes speciālisti, un tika analizēta situācija Mārupē un ar to saistītie dzeramā ūdens piesārņojuma riski.

Jau ziņots, ka sestdienas naktī Mārupē noliktavu un biznesa ēku kompleksā "Baltais vējš" izcēlās ugunsgrēks medicīnas preču noliktavā, no kurienes liesmas pārmetās uz "Ecolab" noliktavu ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un Māras dīķī, iznīcinot dzīvo radību ūdenī un padarot nelietojamu ūdeni tuvējās akās un dziļurbumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!