Līdz 2006.gadam Eiropas kopienas iniciatīvas "Equal" projektiem Latvijā plānots iztērēt 10 miljonus eiro (6,69 miljonus latu), no kuriem 8 miljonus eiro (5,35 miljoni latu) segs Eiropas Sociālā fonda līdzekļi, bet 2 miljoni eiro (1,34 miljoni) būs Latvijas līdzfinansējums.
Kā pirmdien žurnālistus informēja labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS), iniciatīvas "Equal" programmas 2004.- 2006.gadam galvenie virzieni būs darba tirgus pieejamības un darba spēju veicināšana sociālās atstumtības riska grupām, vienādu iespēju nodrošināšana vīriešiem un sievietēm un patvēruma meklētāju sociālā un profesionālā integrācija.

"Equal" ir starptautiska sadarbības programma, kuras mērķis ir cīnīties pret diskrimināciju un nevienlīdzību darba tirgū. Tās uzdevums ir palīdzēt sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem atrast darbu un noturēties tajā. Darba spēju veicināšana ir Latvijas programmas prioritāte.

Lielākā daļa - 53% - no "Equal" programmas finansējuma ir paredzēti darba spēju veicināšanai, 34% plānoti vienādu iespēju nodrošināšanai, bet 5% tiks atvēlēti patvēruma meklētāju atbalstam.

Projektā identificētās sociālās atstumtības riska grupas nodarbinātības jomā ir invalīdi, jaunieši, ilgstoši bezdarbnieki, ieslodzītie un vecāki, kas atgriežas darba tirgū pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Ja parādīsies citas riska grupas, arī tās tiks iekļautas programmā.

Lai nodrošinātu vienādas iespējas darba tirgū, plānots veicināt ģimenes un darba dzīves apvienošanu, attīstot elastīgākas darba organizācijas formas.

Ministre norādīja, ka patvēruma meklētāju sociālā un profesionālā integrācija šobrīd nav aktuāla problēma, tomēr Eiropas Savienības prasības paredz un nākotnē būs nepieciešams, lai šī sfēra ir sakārtota.

Kā liecina "Equal" programmas dati, kopš 2000.gada, kad Latvijā ieradās pieci patvēruma meklētāji, to skaits pieaug un 2001.gadā Latvijā patvērumu meklēja jau 14, bet 2002.gadā - 30 personas.

Projekta iespējamie sadarbības partneri ir valsts un pašvaldību institūcijas, sabiedriskās organizācijas, izglītības, konsultāciju un atbalsta pakalpojumu sniedzēji, sociālie partneri un uzņēmumi. Projekts tiks realizēts gan kopā ar nacionāliem, gan starptautiskiem sadarbības partneriem.

Programmas izstrādātais plāns paredz, ka līdz 1.aprīlim notiks sadarbības partnerību pieteikumu atlase, no aprīļa līdz 30.septembrim sadarbības partneri gatavos un iesniegs savus projektu pieteikumus, oktobrī un novembrī plānota projektu pieteikumu izvērtēšana, bet no nākamā gada 1.janvāra tiks uzsāktas "Equal" programmas pirmā posma aktivitātes.

Kā pozitīvs labās prakses piemērs pirmdien preses konferencē tika minēta invalīdu profesionālā rehabilitācija koledžā RRC, kur cilvēkiem ar invaliditāti ir dota iespēja apgūt profesiju atbilstoši savām spējām un veselībai.

Rīt Labklājības ministrija iesniegs Ministru kabinetā apstiprināšanai "Equal" programmas Latvijai no 2004. līdz 2006.gadam projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!