Latvijas veselības aprūpes un sociālo darbinieku arodbiedrība (LVASDA) šogad un arī turpmākajos gados paredz ārstu skaitu samazinājumu.
LVASDA priekšsēdētājas vietniece Ija Rudzīte skaidroja, ka straujš samazinājums, viņasprāt, nenotiks, taču ārstniecības iestāžu optimizācijas un vairāku slimnīcu slēgšanas dēļ, no samazinājuma neizbēgt. "Šobrīd plāno slēgt 30 rajonu slimnīcas un es neticu, ka visi tur strādājošie ārsti nekavējoties pāries strādāt uz citu slimnīcu vai veselības iestādi," atzina Rudzīte.

Viņa norādīja, ka šobrīd slimnīcās strādā arī tādi ārsti, kas ir pirmspensijas vecumā, tajā skaitā arī lauku slimnīcās. "Tie lauku ārsti, kas darbu zaudēs slimnīcu optimizācijas rezultātā un pašlaik ir pirms pensijas vecumā, drīzāk izvēlēsies palikt saimniekot savās lauku saimniecībās, nevis meklēs darbu, piemēram, Rīgā," paredzēja Rudzīte. Viņa norādīja, ka vairākās Rīgas slimnīcās noteikti trūkst ārstu, taču no kādas vairāku simtu kilometru attālas pilsētas, visticamāk, ārsti uz Rīgu nebrauks. "Protams, ka ārstiem pastāv iespēja veidot privātpraksi, taču tas ir ļoti cieši saistīts ar lieliem finansiāliem izdevumiem un ne visi ārsti uz šādu risku parakstīsies," atzina Rudzīte.

2001. gadā ārstu skaits visās veselības aprūpes iestādēs bija 7744, savukārt 2002.gadā to bija 7921. "Man ir grūti pateikt, kāpēc pēdējos divos gados ārstu skaits ir nevis samazinājies, bet gan gluži pretēji - palielinājās. Varbūt tas ir saistāms ar ārstu entuziasmu un vēlmi strādāt, neskatoties uz grūtībām," paskaidroja Rudzīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!