Foto: AP/Scanpix
Valdība šodien akceptēja grozījumus likumā, kas paredz stingrākus nosacījumus sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu piedāvāšanai tirgū atbilstoši Eiropas institūciju direktīvas prasībām.

Šobrīd likumā teikts, ka komersants sprāgstvielas un spridzināšanas ietaises realizē, ievērojot vien divus nosacījumus, proti, sprāgstvielas un spridzināšanas ietaises realizē tikai īpaši ierīkotās telpās vai arī sprāgstvielas realizē juridiskajām personām, kuras saņēmušas licenci, vai attiecīgajām valsts institūcijām.

Iekšlietu ministrijas piedāvātā redakcija paredz, ka sprāgstvielas un spridzināšanas ietaises laiž tirgū tikai tad, ja tās atbilst drošības pamatprasībām, tiek glabātas un marķētas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, tām ir pievienotas lietošanas instrukcijas un drošības informācija valsts valodā.

Tāpat sprāgstvielas un ietaises var laist tirgū tikai tad, ja ir pieejama atbilstošā tehniskā dokumentācija, ir sagatavota atbilstoša ES atbilstības deklarācija, ir veikta atbilstības novērtēšana un tas apliecināts ar atbilstības marķējumu - CE, kā arī tad, ja tās plānots izmantot paredzētajam nolūkam un tās neapdraud cilvēku veselību un drošību.

Par grozījumu apstiprināšanu vēl būs jālemj Saeimai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!