Pēc Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) ieteikuma tiek rosināti bargāki sodi par reklāmas apjoma pārkāpumiem televīziju programmās, informēja NRTP juriskonsults Alens Ancāns.

NRTP nosūtījusi vēstuli Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai ar lūgumu atbalstīt bargākus sodus par reklāmas apjoma pārkāpumiem televīzijas programmās, lai tos novērstu turpmāk.

Grozījumi paredz soda augšējo robežu par noteiktās kārtības pārkāpšanu reklāmas sniegšanā vai izplatīšanā juridiskajām personām palielināt no 1000 līdz 10 000 latu. Ierosinātie Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) grozījumi arī paredz no 5000 līdz 10 000 latu palielināt sodu augšējo robežu, kurus NRTP ir tiesības piemērot par administratīvajiem pārkāpumiem, kas izdarīti elektronisko sabiedrības saziņas līdzekļu jomā.

Tiek ierosināts arī izslēgt pienākumu NRTP noformēt administratīvā pārkāpuma protokolu, tādējādi tikšot paātrināta administratīvā lietvedība.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien nolēma aicināt Juridisko komisiju atbalstīt un virzīt tālāk NRTP ieteiktos grozījumus APK, kas paredzēs lielākus naudas sodus par televīzijas reklāmas noteikumu pārkāpumiem.

NRTP saņēmusi EK vēstuli, kurā teikts, ka, pieaicinot neatkarīgus ekspertus, EK veiktajā pētījumā par televīzijas programmu saturu Latvijā konstatēti reklāmas apjoma pārkāpumi pagājušā gada pavasarī. Saistībā ar šiem pārkāpumiem Latvijai var tikt piemērotas soda sankcijas.

NRTP nevarot pārbaudīt EK konstatētos pārkāpumus, kas notikuši pagājušā gada pavasarī, bet padome ņēmusi vērā EK teikto un informējusi televīzijas kanālus par pārkāpumiem un pastiprinātu kontroli turpmāk.

Ancāns informēja, ka daļa nepieciešamo likumdošanas normu jau iestrādātas spēkā esošajā Radio un televīzijas likumā. NRTP arī ņems vērā EK aizrādījumus un izstrādā jaunu Audiovizuālo pakalpojumu likumu, kas aizstās esošo Radio un televīzijas likumu.

Francijā konstatēti līdzīgi pārkāpumi, kur valsts atteikusies tos atzīt un novērst, līdz ar to EK par direktīvas prasību neievērošanu piespriedusi 77 miljonu eiro lielu sodu, teica Ancāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!