Foto: F64

Valdības koalīcijas darba grupa vienojusies par budžeta virssaistību ap 100 miljonu latu apmērā uzņemšanos jauniešu nodarbinātības jautājuma, kā arī Latgales attīstības atbalsta pasākumu risināšanai, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Zanda Šadre.

Tādējādi būšot iespēja īstenot papildu projektus prioritārajās jomās, pilnībā izmantojot Latvijai piešķirto ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda līdzekļu apjomu 2007.-2013.gada plānošanas periodā.

Ministri vienojās, ka prioritārie virzieni papildu finansējuma piešķiršanai būs atbalsts jauniešu un vispārējās nodarbinātības veicināšanas pasākumiem, profesionālās izglītības mācību aprīkojuma un infrastruktūras modernizācijai, kā arī bērnudārzu būvniecībai, lai veicinātu demogrāfijas situācijas uzlabošanos. Tāpat plānots piešķirt papildu finansējumu transporta sistēmas attīstībai un daudzdzīvokļu māju siltināšanai, uzņēmējdarbības un zinātnes un inovāciju atbalsta aktivitātēm.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzsvēris, ka papildus piešķirtos limitus ES fondu aktivitātēs jāizmanto pakāpeniski, izvērtējot prioritātes un pēc pusgada izskatot piešķirtā finansējuma atdevi.

Ministri diskutēja par Labklājības ministrijas piedāvājumu, lai atbildētu uz Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žozē Manuela Barrozu aicinājumu Latvijai īstenot aktīvu darba tirgus politiku un palielināt to nenodarbināto jauniešu īpatsvaru, kuri saņem atbalstu, kā arī attīstīt arodapmācību, uzlabot profesionālo orientāciju un mudina izmantot mācekļa un prakses iespējas.

Labklājības ministrija (LM) ierosina palielināt finansējumu jauniešu apmācībām, kas notiktu tieši pie darba devējiem pusgadu ilgā periodā. Šo ieceri plānots īstenot kopīgi ar Ekonomikas ministriju. Deviņas profesionālās izglītības skolas jāpārveido par karjeras konsultāciju centriem, kas orientējas ne tikai uz jauniešiem, bet visu vecumu cilvēkiem, piedāvājot arī apmācības un pārkvalifikāciju bezdarbniekiem.

Darba grupā konceptuāli atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijai priekšlikumu par virssaistību uzņemšanos 30,8 miljonu latu apmērā, lai finansētu profesionālās izglītības skolu reformas pabeigšanu. 30% no šī summas tiktu virzīta profesionālās izglītības skolām Latgalē, kuras kā svarīgākās atzinušas profesionālās nozaru asociācijas.

Ministri arī diskutēja par Vides un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikumiem virssaistību palielināšanai. Ministru prezidents uzsvēra, ka atbilstoši Demogrāfijas padomes lēmumam prioritāra aktivitāte ir finansējums bērnudārzu celtniecībai, kur plānots novirzīt 5,5 miljonu latu. Dombrovskis piebilda, ka būtiski efektīvi izlietot šo finansējumu un izveidot vietas pēc iespējas vairāk bērniem.

Darba grupa vienojās paredzēt papildus 24 miljonus latu tranzītielu un 35 miljonus latu TEN–T autoceļu uzlabošanai. Satiksmes ministrijas pārstāvji informēja, ka šobrīd ir sagatavoti 30 projekti, tomēr pašreizējā finansējuma pietiek tikai septiņiem. Ekonomikas ministrija norādīja, ka paredzēts piešķirt papildus 15 miljonus latu daudzdzīvokļu namu siltināšanas projektiem. Savukārt izskatīšanā paliek jautājums par Veselības ministrijas papildus pieteiktām virssaistībām centrālo un reģionālo slimnīcu attīstībai.

Ministriju priekšlikumus finansējuma piešķiršanai pēc saskaņošanas ar Finanšu ministriju apstiprinās valdība. Koalīcijas partiju Sadarbības padomes darba grupa par ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda jautājumiem tika izveidota pēc Ministru prezidenta iniciatīvas, lai paātrinātu jautājumu virzību un lēmumu pieņemšanu Ministru kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!