Foto: LETA

Līdz ar vakara dievkalpojumiem trešdien Latvijas Pareizticīgā baznīca, kā arī vecticībnieki sāk svinēt Ziemassvētkus. Arī šogad, līdzīgi kā pērn, vairāku pašvaldību vadītāji izdevuši rīkojumus, kas ļauj 7. janvāri, kad ir pareizticīgo Ziemassvētki, izmantot kā brīvdienu.

Pareizticīgās baznīcas Daugavpils un Rēzeknes bīskaps Aleksandrs apsveic visus svētkos, aicinot aizdomāties par to, kas īsti ir Kristus dzimšana, atzīmējot, ka tas ir liels visas cilvēces vēstures noslēpums. "Mēs nevaram droši zināt, kas mūsu dzīvē notiks pēc stundas vai pēc dienas, bet Dieva praviešiem jau vairākus gadsimtus pirms Dieva iemiesošanās un Kristus piedzimšanas no Jaunavas Marijas tika atklāts tik skaidri, kā tad, ja viņi būtu bijuši notikuma aculiecinieki," baznīcas mājas lapā publicētajā apsveikumā atzīmē bīskaps, norādot, ka Kristus dzimšana ir Dieva izrādītā žēlastība kritušajai cilvēcei, kā arī aicinājums ikvienam būt Dieva dēla cienīgam.

"Pasaules krīzes un pieaugošās vardarbības apstākļos būsim mierā ar to, kas mums ir, pārtrauksim naidošanos un ķildas, atvērsim apskāvienus tiem mūsu tuvākajiem, kam ir kādas vajadzības, stiprināsim ticībā tos, kuri šaubās, piesaistīsim citticībnieku sirdis! Rādīsim pasaulei Kristus gaismu, kas uzmirdzēja pamestā Betlēmes alā. Lūgsim par mūsu Latvijas zemi, Latvijas Pareizticīgo baznīcu un tās priekšstāvi visaugstisvētīto metropolītu Aleksandru!" aicina garīdznieks, vēlot svētību šajos svētkos un Jaunajā gadā.

Latvijas Vecticībnieku Pomoras baznīcas Centrālās padomes priekšsēdētājs Aleksejs Žilko, sveicot Ziemassvētkos un Jaunajā gadā visus vecticībniekus, norādījis, ka "šie priecīgie svētki, bez šaubām, apgaismo un svētī mūsu dvēseles, dāvina piedošanas un atsvabināšanās no grēkiem iespēju. Kristus Piedzimšanas svētki paceļ mūsu lūgšanu skatu augšup, uz debesīm, uz neizsakāmo Dieva godību. Uz debesīm, no kurienes Kungs, Dieva dēls, arī nokāpa uz zemi mūsu glābšanas labad." Kā vēsta aģentūra BNS, Žilko novēl visiem ticības brāļiem: "Lai Dievs Jums dod satikt un pavadīt svētkus Ticības stiprināšanas lietās, lūgšanās, labā prātā, pacietībā, mīlestībā, laba darīšanā!".

Latvijas Pareizticīgās baznīcas interneta mājas lapā publicētā informācija liecina, ka trešdien, 6. janvārī, Kristus Piedzimšanas svētku priekšvakarā, Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs kalpos Lielo pavakara dievkalpojumu un rīta dievkalpojumu Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē. Virsgana dievkalpojuma sākums plkst. 18. Šajā pašā katedrālē 6. janvārī plkst. 21:30 katedrāles garīdznieki kalpos vēlo Vakara dievkalpojumu, bet naktī no 6. uz 7. janvāri, Kristus Piedzimšanas svētku dienā, metropolīts kalpos nakts Dievišķo liturģiju Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē. Dievkalpojuma sākums plkst. 23:40. Sīkāka informācija par dievkalpojumiem svētkos pieejama šeit.

Rīgas dome paziņojumā medijiem norādījusi, ka Rīgas pašvaldības institūciju darbinieki varēs svinēt pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus, jo domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) parakstījis rīkojumu, nosakot, ka darbinieki 7.janvāri var izmantot kā brīvdienu. Rīkojums izdots, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" un Darba likuma normām.

Līdzīga prakse, ļaujot svinēt savas konfesijas Ziemassvētkus, ir arī Rēzeknē, Daugavpilī un citās pašvaldībās, kurās dzīvo daudz pareizticīgo un vecticībnieku.

Jau vairākus gadus Saeimā aizsāktas diskusijas par to, ka pareizticīgo un vecticībnieku ziemassvētki arī būtu nosakāmi par brīvdienu.

2014.gada decembrī Saeima nodeva izskatīšanai komisijām partijas "Saskaņa" ierosinājumu noteikt, ka 7.janvāris Latvijā ir jānosaka par brīvdienu. Grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām vērtēs Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Kā pārliecinājās portāls "Delfi", grozījumi komisijā ir jau vairāk nekā gadu.

Viens no grozījumu iniciatoriem Valērijs Agešins (S) savulaik atgādināja, ka "Saskaņa" šo ieceri ir iesniegusi Saeimā vismaz 12 reizes kopš 2002.gada. Šī neesot pirmā reize, kad līdzīga iecere esot nodota vērtēšanai komisijās, taču iepriekš šādi likumprojekti komisijā arī tika "nomuļļāti", 2014.gada nogalē piebilda politiķis.

Kopumā Latvijā ir aptuveni 400 000 pareizticīgo un vecticībnieku un, atzīstot par svētku dienu arī 7.janvāri, tiktu veicināta sabiedrības integrācija, iepriekš tika teikts likumprojekta anotācijā.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijā aizpērn norādīja, ka brīvdienai pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkos jābūt brīvprātīgai izvēlei, nevis valsts noteiktai svētku dienai, norādot, ka Latvijā ir dažādas reliģiskās konfesijas, tomēr augsto izmaksu dēļ nav iespējams visus šo konfesiju svētkus iekļaut likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām".

Jau ziņots, ka Rietumu kristīgā baznīca Ziemassvētkus svin 25.decembrī. Austrumu rita kristieši - vecticībnieki, tāpat kā lielākā daļa pareizticīgo, Ziemassvētkus svin 7.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!