Foto: DELFI
Saeima ceturtdien tomēr vēl nebalsoja par "Parex bankas" pārņemšanas un restrukturizācijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sastāvu, jo "Saskaņas centra" (SC) frakcija ceturtdien negaidīti nolēma mainīt savus pārstāvjus komisijā, Ņikitas Ņikifirova vietā virzot Jāni Ādamsonu, bet pret tik sasteigtu rīcību iebilda "Vienotība".

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atgādināja, ka Saeima rīkojusies saskaņā ar Kārtības rulli, jo Frakciju padome bija noteikusi termiņu, līdz kuram jāpiesaka kandidāti, – pagājušo ceturtdienu. Pēc tam par komisijas sastāvu jābalso kopumā.

"Tagad mums uz galdiem stāv vēstule no SC, kurš šodien lūdz mainīt sastāvu. Tas nav pēc procedūras," sacīja Zaķis, aicinot rīkoties korekti, proti, atkal sasaukt Frakciju padomi un noteikt jaunu kandidātu izvirzīšanas termiņu. Saeima neiebilda un no ceturtdienas darba kārtības komisijas sastāva apstiprināšanu izslēdza.

SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs portālam "Delfi" paskaidroja, ka Ņikiforovu frakcija nolēma atsaukt, jo medijos izskanēja informācija, ka viņa radiniece ir "Parex" mazākuma akcionāre. Lai "nebūtu ne mazāko šaubu ēnu, ka mēs gribam darboties mazo vai lielo akcionāru interesēs", frakcija nolēma virzīt citu pārstāvi darbam komisijā, sacīja Urbanovičs.

Jau vēstīts, ka no opozīcijas frakcijām, kuras ierosinājušas komisijas izveidi, sākumā deleģēti šādi deputāti: no SC Ņikita Ņikifirovs un Igors Pimenovs, no VL-TB/LNNK - Dzintars Rasnačs un Imants Parādnieks, bet "Par labu Latviju" (PLL) virzīja – Māri Kučinski un Andri Šķēli.

Savukārt no valdošās koalīcijas izvirzīti "Vienotības" pārstāvji Aleksejs Loskutovs un Jānis Reirs un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti Andris Bērziņš (Vidzeme) un Jānis Vucāns.

No šī sastāva komisijas vadītāja amatam neoficiāli divi kandidāti, un labas izredzes šajā amatā nonākt bija Pimenovam, jo par atbalstu viņam, nevis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājam Reiram varētu nosliekties nacionālās apvienības VL-TB/LNNK pārstāvji komisijā.

Saeima atbalstīja opozīcijā esošās apvienības SC priekšlikumu veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par iespējamām pretlikumīgām darbībām AS "Parex banka" pārņemšanas un restrukturizācijas procesā. Sākotnējais komisijas darba termiņš būs trīs mēneši, ko vēlāk pēc pieprasījuma Saeima ar balsojumu varēs pagarināt.

Iepriekš SC deputāti ST apstrīdēja vairākas Kredītiestāžu likuma normas, kas regulē kredītiestādes pareju no vieniem īpašniekiem pie citiem. SC uzskata, ka šīs normas ļauj neievērot banku kreditoru interešu aizsardzību. Kredītiestāžu likuma normas attiecas uz valsts 2008.gadā pārņemto un nu jau sadalīto "Parex banku", kuras bijušajiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim bankā palikuši vairāku miljonu latu noguldījumi subordinētajā kapitālā. Šie ieguldījumi paliks tā dēvētajā "Parex" sliktajā daļā, nevis jaundibinātajā "Citadele" bankā, kuru valsts plāno pārdot. "Parex" sliktās daļas liktenis aizvien nav skaidrs, zināms tikai, ka tās uzdevums ir atgūt pēc iespējas vairāk "slikto" kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!