Foto: LETA
Saeimas Ārlietu komisijas deputāti Latvijas Ārpolitikas institūta direktora Andra Sprūda iekļaušanu to personu sarakstā, kurām ir liegta ieceļošana Krievijā, vērtē negatīvi, taču komisijas pārstāvju viedokļi atšķiras detaļās.

Krievija ir rīkojusies neadekvāti, un tā darīt lielvalstij nepienākas,  sacīja Saeimas Ārlietu komisijas loceklis Atis Lejiņš (V). Viņš norādīja, ka Sprūdu nevar salīdzināt ar Krievijas polittehnologiem, kuriem ir liegts iebraukt Latvijā. "Krievija paliek Krievija," piebilda politiķis.

Pašreizējā situācija ir vērtējama kā Krievijas prestiža zaudējums, savukārt Latvija ir morāli vinnējusi, ir pārliecināts deputāts. Viņš uzskata, ka šis gadījums nemainīs abu valstu attiecības.

Ārlietu komisijas deputāts Sergejs Mirskis (SC) piekrīt, ka izmaiņas valstu attiecībās šī notikuma dēļ nav gaidāmas. Politiķis negatīvi vērtē šādu situāciju, norādot, ka tas nav nopietni, ja dažas valstis nolemj viena otrā neielaist otras zemes pārstāvjus. Tā vietā valstīm būtu jāveido dialogs.

Tomēr diplomātijā šādi atbildes gājieni ir ierasta parādība, norāda deputāts. Vaicāts, vai viņš uzskata, ka Latvijai būtu jāatceļ Krievijas polittehnologiem uzliktais liegums, deputāts norādīja, ka diezin vai tas kaut ko mainīs.

Kā ziņots, Krievijas puse ir apliecinājusi, ka Sprūda neielaišana valstī saistīta ar bijušo ziņu aģentūras "Regnum" vadītāja Modesta Koļerova un "Regnum" galvenā redaktora vietnieka Igora Pavlovska pasludināšanu par Latvijai nevēlamām personām,  informēja Latvijas Ārlietu ministrijas Preses un informācijas departamentā.

"Šāds Krievijas solis izsauc dziļu nožēlu. Ārlietu ministrija uzskata, ka minētais Krievijas lēmums ir neadekvāts," uzsver ĀM, norādot, ka Sprūds ir starptautiski atzīts ārpolitikas eksperts, kura līdzšinējā darbība ārpolitikas ekspertīzes laukā ir bijusi profesionāli kvalitatīva, korekta un augstu novērtēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!