Foto: LETA

Saeimas vēlēšanās balsstiesīgie iedzīvotāji tomēr varēs balsot jebkurā vēlēšanu apgabalā, nevis tikai tajā apgabalā, kur vēlētājs reģistrēts.

To, noraidot Saeimas vēlēšanu likuma grozījumus, ceturtdien nolēma parlaments.

Deputātu galvenie iebildumi saistījās tieši ar vēlētāju "piesiešanu" konkrētiem vēlēšanu apgabaliem, kas, viņuprāt, var mazināt Saeimas vēlēšanās nobalsojušo pilsoņu skaitu.

"Es gribētu salīdzināt šo situāciju šobrīd ar tādu zobu pastas efektu. Šī zobu pasta no tūbiņas ir izspiesta. Cilvēkiem ir bijusi privilēģija ar pasi ierasties jebkurā iecirknī un balsot. Lai kā mēs vēlētos to zobu pastu, atpakaļ tūbiņā mēs nevaram iespiest. Lai kā mēs vēlētos audzināt savus pilsoņus un teikt, ka jums ir jābalso konkrētā vēlēšanu iecirknī, diemžēl mums nav gūta pārliecība, ka šāda vēlētāju reģistra ieviešana neatstās negatīvu efektu uz līdzdalību," debatēs teica deputāte Lolita Čigāne (V).

Savukārt neatkarīgais deputāts Jānis Upenieks teica: "Daudz lētāks, vienkāršāks un progresīvāks risinājums būtu elektroniskās vēlēšanas, kas veicinātu gan vēlētāju aktivitāti, gan ārzemēs, gan Latvijā."

Pie jautājuma par iespējamām izmaiņām Saeimas vēlēšanu kārtībā parlaments atgriezīsies rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!