Foto: LETA

Saeimas deputāti ceturtdien apstiprināja izvirzītos pārstāvjus parlamentārās izmeklēšanas komisijai par Ķemeru sanatorijas pārvaldīšanas juridisko un faktisko situāciju, savukārt komisija savā pirmajā sēdē par vadītāju ievēlēja bezpartejisko deputātu Dāvi Staltu, bet par viņa vietnieku - Arvilu Ašeradenu ( V).

Komisijai būs jāizvērtē Ķemeru sanatorijas privatizācijas tiesiskums, privatizācijas līguma izpilde, kā arī jāizvērtē situācija saistībā ar ēku īpašnieka SIA "Ominasis Latvia" maksātnespēju.

Uz nākamo sēdi komisija varētu sanākt pēc nedēļas, kad tās locekļi varētu klātienē apmeklēt Ķemeru sanatorijas ēku, pēc ievēlēšanas komisijas vadītāja amatā teica Stalts.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijā ievēlēti Dzintars Kudums un Kārlis Krēsliņš no NA, Romualds Ražuks un Inga Bite no RP, Irina Cvetkova un Andrejs Elksniņš no SC, Ašeradens un Ingūna Rībena no "Vienotības", neatkarīgie deputāti Stalts un Elīna Siliņa, kā arī Iveta Grigule no ZZS.

Stalts pavēstīja, ka komisijas galvenais uzdevums būs novērtēt Ķemeru sanatorijas īpašnieka "Ominasis Latvia" izsludinātās maksātnespējas likumību, kā arī iespējas šo sanatorijas ēku pārņemt valstij. Stalts pauda pārliecību, ka, viņaprāt, Ķemeru sanatoriju caurspīdīgas izsoles kārtībā jāpārņem valstij, taču pirms tam jāizvērtē, cik tas būtu pamatoti un izdevīgi. Nule izveidotā izmeklēšanas komisija Ķemeru sanatorijas jautājuma risināšanā varēs vērsties Ministru kabinetā ar konkrētiem ieteikumiem šajā lietā, un Saeimā - ar konkrētām likumdošanas iniciatīvām, pauda deputāts.

Viņš noraidīja, ka komisijas izveidi vadījušas politiskas intereses, jo "mērķis ir virzīties uz caurspīdīgu sanatorijas izsoli" un iespējām atjaunot tai kūrorta vietas statusu, teica Stalts.

Jau vēstīts, ka Ķemeru sanatorijas kompleksu bija iecerēts pārdot izsolē, nosakot sākumcenu 3,7 miljonu latu, tomēr izsoli aprīļa sākumā atcēla. Neilgi pēc tam Jūrmalas pilsētas tiesa par prettiesiskām atzina tiesu izpildītāja Ulda Zepa darbības attiecībā uz Ķemeru sanatorijas kompleksa izsoli.

"Ominasis Latvia" piederošo izsolāmo mantu veido vairākas daļas, bet tās bija iecerēts pārdot kā vienu izsoles priekšmetu. Izsoli bija paredzēts rīkot piedzinēju "Arhiidea", SIA "BT projekts", SIA "IAT Cityco", Privatizācijas aģentūras un SIA "Savant" interesēs.

Ķemeru sanatorijas privatizācijas process ilga vairāk nekā desmit gadus. Sanatorijas privatizācijas noteikumi pieņemti 1995.gadā, un tie paredzēja, ka desmit gadus no "Ķemeru" ēkas nodošanas ekspluatācijā jāsaglabā objekta darbības profils - kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi.

2010.gada septembrī Jūrmalas pilsētas dome noslēdza sadarbības līgumu ar "Ominasis Latvija", bet vēlāk no tā vienpusēji atkāpās, jo uzņēmums nepildīja neskaitāmos solījumus pabeigt sanatorijas rekonstrukciju.

1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa "Ominasis Latvia" pasludināja par maksātnespējīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!