Foto: LETA

Saeimā izveidoto parlamentārās izmeklēšanas komisiju secinājumi būtu jānosūta izvērtēšanai atbildīgajām institūcijām, rosina deputāts, Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL).

Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likuma grozījumu trešajam lasījumam viņš iesniedzis priekšlikumu, kas paredz, ka komisija pēc galaziņojuma publicēšanas "Latvijas Vēstnesī" tajā atspoguļotos priekšlikumus konstatēto trūkumu novēršanai nosūta izvērtēšanai Saeimas komisijām, Ministru kabinetam, ministrijām vai citām publiskajām institūcijām, kuru kompetencē ietilpst konkrēto priekšlikumu ieviešana.

Vienlaikus plānots noteikt, ka galaziņojums institūcijām nav saistošs, tās brīvi izskata un novērtē ziņojumu un lemj par priekšlikumiem konstatēto trūkumu novēršanai.

Balodis portālam "Delfi" skaidroja, ka šādu priekšlikumu iesniedzis, lai nodrošinātu to, ka parlamentārās izmeklēšanas secinājumi "nepaliek atvilktnē" un darbs nebūtu veltīgs.

Norādot konkrētas institūcijas, tām vismaz ir jāiepazīstas ar komisijas secinājumiem, viņš uzsver.

Jau vēstīts, ka Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likuma grozījumi sagatavoti, lai noteiktu, ka komisijas ziņojumi jāpieņem ar komisijas locekļu absolūto balsu vairākumu, un to paraksta komisijas priekšsēdētājs un sekretārs, nevis visi komisijas locekļi, kā likums to nosaka patlaban.

Saeima likumprojektu izskatījusi divos lasījumos, un līdz piektdienai varēja izsniegt priekšlikumus trešajam lasījumam.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Komisijas pirmie secinājumi un cita informācija pieejama mājaslapā zolitude.saeima.lv.

Aprīļa vidū prokuratūra tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas lietā sāka kriminālvajāšanu un uzrādīja apsūdzības astoņām personām.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot tirdzniecības centra "Maxima" jumtam Rīgā, Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!