Foto: LETA

Partiju apvienībā "Jaunā Vienotība" ietilpstošās partijas "Vienotība" valde pirmdien, 21. septembrī, apstiprinājusi pie frakcijām nepiederošā Saeimas deputāta Alda Blumberga iesniegumu par iestāšanos partijā, portālu "Delfi" informēja partijā. Līdz ar Saeimas deputāti Andu Čakšu šis ir jau otrais gadījums, kad pie frakcijām nepiederošs 13. Saeimas deputāts pievienojas partijai "Vienotība".

Lai gan Saeimas kārtības rullis formāli liedz deputātiem, kas ievēlēti no viena saraksta, pievienoties citai frakcijai, praktiski šie deputāti pēc partijas maiņas var piedalīties un piedalās citas frakcijas darbā. Tādējādi "Jaunās Vienotības" frakcija, kas ir mazākā no 13. Saeimas frakcijām ar astoņiem oficiāliem biedriem, tagad var rēķināties ar desmit balsīm Saeimā, panākot Zaļo un zemnieku savienību, kurai pēc ievēlēšanas bija 11 deputāti, bet pēc Čakšas aiziešanas pērn augustā palika desmit.

Blumbergs 13. Saeimā tika ievēlēts no partijas "KPV LV" saraksta, taču jau visai drīz pēc Saeimas darba sākumā iekšējo domstarpību frakcijā dēļ kopā ar deputātu Artusu Kaimiņu frakcijā darbojās savrupi un mēdza atšķirīgi balsot Saeimas sēdēs. Kaimiņu un Blumbergu šī gada 8. janvārī no "KPV LV" frakcijas izslēdza.

"KPV LV" tobrīd skaidroja, ka šis jautājums aktualizējies, ņemot vērā abu deputātu "ilgstošu attieksmi" pret partijas Saeimas frakcijas darbu, norādot, ka Kaimiņš un Blumbergs balsojumos ir uzticīgi valdības koalīcijai, bet ne partijai un tās darbam Saeimas frakcijā. "KPV LV" gan nerosināja Kaimiņa un Blumberga atcelšanu no amatiem, ko viņi ieņem Saeimā.

Par pievienošanos "Vienotības" un "Jaunās Vienotības" komandai Blumbergs saka, ka "politikā ideju realizācijai nepieciešams kolektīvs kopdarbs, tādēļ augstu vērtēju iespēju strādāt "Jaunās Vienotības" komandā. Es pievienojos stabilai organizācijai, kas apvieno pieredzējušus politiķus, kurus vieno kopīgas vērtības un izpratne par konstruktīvu darbu ilgtermiņā". Blumbergs, sākot darbību šajā partijā, apņēmies līdzdarboties Ādažu nodaļas izveidē.

"Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis Blumberga soli raksturo, teikdams, ka "nolūkā mazināt politisko fragmentāciju 13. Saeimā, ir svarīgi, ka neatkarīgie deputāti izvēlas pievienoties partijām, lai konstruktīvi strādātu sabiedrības labklājības un valsts attīstības labā. Esmu gandarīts par jaunu biedru partijā "Vienotība" un kolēģi "Jaunās Vienotības" frakcijā."

Kopš gada sākuma partija "Vienotība" savās rindās uzņēmusi gandrīz 40 jaunus biedrus, organizācijas biedru kopskaits tuvojas 2200 cilvēkiem.

Partija "Vienotība" ar partijām "Kuldīgas novadam", "Tukuma pilsētai un novadam", "Valmierai un Vidzemei", "Jēkabpils reģionālā partija" un "Latgales partija" kopā veido partiju apvienību "Jaunā Vienotība", kuras valdes priekšsēdētājs ir Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

"Delfi" jau ziņoja, ka pagājušās nedēļas vidū Saeimas frakcijai "Saskaņa" izslēdzot no savām rindām deputātus Vjačeslavu Dombrovski un Ļubovu Švecovu, pie frakciām nepiederošo deputātu skaits pieauga jau līdz 12 deputātiem jeb 12% no visu Saeimas deputātu skaita.

Nepilnu divu gadu laikā kopš 13. Saeimas sanākšanas 2018. gada novembrī tas ir ievērojams sasniegums, salīdzinot ar iepriekšējiem trim sasaukumiem. Tomēr vēl svētdienas vakarā par aiziešanu no frakcijas "Saskaņa" paziņoja arī deputāte Evija Papule, neatkarīgo deputātu kopskaitam pieaugot jau līdz 13 deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!