Foto: DELFI
Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) ārlietu ministri ir vienisprātis, ka aktuālais jautājums par pārrobežu pasažieru kustību ir jārisina ciešā sadarbībā jau tuvākajā laikā, informēja Ārlietu ministrijā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) trešdien piedalījās NB8 ārlietu ministru videokonferencē, kurā notika viedokļu apmaiņa par aktuālo situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežojošajiem pasākumiem, kā arī tika pārrunātas reģionālās sadarbības iespējas izejā no krīzes.

NB8 valstu ministri sacīja, ka patlaban īpaši svarīgi ir risināt ekonomiskās sadarbības jautājumus, saglabājot atvērtas robežas preču un pakalpojumu kustībai, kā arī sadarboties kopīgu medicīnisko preču iepirkumos.

Ministri atzinīgi novērtēja līdzšinējo NB8 valstu konsulāro dienestu sadarbību repatriācijas reisu organizēšanā, kā arī valstspiederīgo tranzīta iespēju nodrošināšanā uz mītnes zemi. Ņemot vērā, ka repatriācijas jautājumi joprojām ir aktuāli, ministri apliecināja gatavību cieši sadarboties arī turpmāk.

Videokonferences dalībnieki atzīmēja, ka ir nepieciešami pēc iespējas vienotāki un saskaņotāki risinājumi, lai reģiona valstis pakāpeniski izietu no Covid-19 radītās krīzes.

"Reģiona valstīm ir svarīgi regulāri apmainīties ar aktuālāko informāciju par ierobežojošo pasākumu samazināšanu, lai izeja no krīzes notiktu pakāpeniski un saskaņoti," uzsvēra Rinkēvičs.

NB8 formātā ietilpst Dānija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Somija un Zviedrija. 2020. gadā NB8 sadarbību koordinē Igaunija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!