Foto: F64

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) atklājis, ka viņa partijai ir uzteikts bankas konts, svētdien ziņoja raidījums "Nekā personīga".

Lembergs ir partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs. Partijai ir sadarbības līgums ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), savukārt Saeimā ventspilniekus pārstāv divi deputāti - Gundars Daudze un Jānis Vucāns.

Uz "Nekā personīga" jautājumu par partiju un sankcijām Daudze tikai noteica: "Neviens viņas nav redzējis!" Savukārt Vucāns raidījumu aicināja vērsties pie partijas vadītāja Lemberga, lai uzzinātu, vai ir iespējams noziedot naudu un konts nav aizvērts. Tikmēr Lembergs atzina, ka tomēr ir gan.

Raidījums izpētījis, ka partijas mājas lapā internetā norādīts konts "Luminor" bankā. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informācija liecina, ka pēdējais ziedojums saņemts 11. septembrī, kad piecus eiro noziedojis Juris Kanels.

Raidījums ziņoja, ka sankcijas ir skārušas ne tikai Lemberga, bet arī viņa sīvākā oponenta, kriminālprocesā arestētās mantas uzņēmumu kapitāla daļu glabātāja un līdzīpašnieka, Šveices advokāta Rūdolfa Meroni, intereses.

Lembergs neatzīst, ka viņam piederētu daļas, taču Meroni Aivaru Lembergu komercreģistrā ierakstīja kā patieso labuma guvēju. Tas pievērsis banku uzmanību. Uzņēmumi var izmaksāt algas un maksāt nodokļus, taču ikdienas darījumi ir apgrūtināti.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka ASV Valsts kases finanšu kontroles birojs (OFAC), balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

OFAC nosauc četras struktūras, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē. Tās ir Ventspils Brīvostas pārvalde, kā arī trīs biedrības – Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem – Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un šo četru struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC. OFAC norāda, ka Latvijas oligarhs Lembergs sankcijām pakļauts kā pašreizējā vai bijusī amatpersona, kas atbildīga vai līdzdalīga, vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā.

Vēlāk gan Ventspils brīvostas pārvalde no šī saraksta tika izņemta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!