Foto: LETA

Saeimas frakcija "Stabilitātei" Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) locekļa amatam izvirzījusi kādreizējo partijas "Saskaņa" deputāta palīdzi Saeimā Katarinu Ogorodņiku, informēja Saeimas Preses dienestā.

Koalīcijas partiju pārstāvji, "Jaunā vienotība" (JV), "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) CVK priekšsēdētāja amatam ir pieteikuši Pasaules Brīvo latviešu apvienības bijušās priekšsēdētājas Kristīnes Saulītes kandidatūru, apstiprināja Saeimas preses pārstāvji.

Saeimas opozīcijas partija "Zaļo un zemnieku savienība'' (ZZS) iepriekš bija pieļāvusi, ka CVK priekšsēdētāja amatam piedāvās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) tehnisko direktoru Edgaru Pudzi, bet ceturtdien Saeimas frakcijas vadītājs Viktors Valainis informēja, ka ZZS viņu nevirzīs.

Nav izslēgts, ka nedz ZZS, nedz citas opozīcijas partijas savu kandidātu CVK priekšsēdētāja amatam nevirza tamdēļ, ka koalīcijas virzītajai Saulītei jau varētu būt nodrošināts vairākuma atbalsts balsojumā Saeimā.

Jau ziņots, JV kā savu pārstāvi CVK virza Rīgas vēlēšanu komisijas locekles Sanitas Stelpes-Segliņas kandidatūru, pastāstīja JV pārstāve Silvija Reinberga. Stelpe-Segliņa ļoti labi orientējas ar vēlēšanu organizēšanu saistītājos jautājumos, ir strādājusi vēlēšanu iecirkņa komisijā, kā arī sagatavojusi partiju apvienības dalībai vēlēšanās nepieciešamos dokumentus, skaidro JV pārstāvji.

AS kā savu pārstāvi CVK virza juristes, Eiropas kustības "Fair Play" (Godīgas spēles) viceprezidenti Baibu Veisu, kura ir bezpartejiska un ar pieredzi konsultantes darbā AS frakcijā, pastāstīja "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Tavars uzsvēra, ka Veisa ir spēcīga juriste un ka viņas pārstāvētie principi kustībā par godīgu spēli ir tieši atbilstošo vēlēšanu procesa organizēšanai.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) CVK locekļa amatam virzīs Dzintru Kusiņu, kura ir CVK locekle kopš 2011. gada, pastāstīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Viktors Valainis. Kusiņa ir piedalījusies Saeimas, pašvaldību un Eiropas Parlamentu vēlēšanu organizēšanā, kā arī vairāku parakstu vākšanu un referendumu rīkošanā.

NA kā savu kandidātu CVK locekļa amatam virza savu pašreizējo pārstāvi šajā amatā, CVK ilggadējo sekretāru Ritvaru Eglāju, informēja NA pārstāve Laima Melkina.

Partija "Progresīvie" CVK locekļa amatam virzīs Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieku, Latvijas Universitātes un Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektoru, uzņēmēju un ilggadējo diplomātu Aldi Austeru, informēja partijas Saeimas frakcijas vadītājs Kaspars Briškens.

Viņš arī norādīja, ka trešdien "Progresīvo" Saeimas frakcija tikusies ar potenciālo CVK priekšsēdētāju Saulīti, un Saeimas balsojumā atbalstīs viņas kandidatūru.

Savukārt partija "Latvija pirmajā vietā" (LPV) CVK locekļa amatam virzīs Ringoldu Balodi, pavēstīja LPV pārstāve Līga Krapāne. Balodis ir Latvijas Universitātes profesors, tiesību zinātņu doktors un ilggadējs pasniedzējs.

Kā ziņots, likums "Par Centrālo vēlēšanu komisiju" nosaka, ka Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc tās sanākšanas izveido CVK kā pastāvīgi darbojošos valsts institūciju.

Saskaņā ar likumu CVK sastāvā ir deviņi locekļi - priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli - Augstākā tiesa savā plēnumā no tiesnešu vidus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!