Foto: LETA

Tā kā Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) prasītais finansējums vēlētāju informēšanai piešķirts netika, CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa aicina pašas partijas pārliecināt savus balsotājus doties vēlēt 14. Saeimas vēlēšanās.

Kā informēja CVK pārstāve Laura Krastiņa, Bērziņa norāda, ka CVK sadarbībā ar pētījumu centru SKDS šā gada februārī veiktā vēlētāju aptauja atkārtoti apliecina, ka daļa vēlētāju Latvijā ir zaudējusi ticību, ka viņu balss spēj ko ietekmēt. "Kas nozīmē, ka diemžēl arī šā gada Saeimas vēlēšanās ar lielu varbūtību var saglabāties tendence vēlētāju līdzdalībai samazināties," pauž Bērziņa.

Viņa norāda, ka, apzinoties šo situāciju, CVK 2022. gada budžetā bija lūgusi piešķirt papildu finansējumu vēlētāju informēšanai, lai īstenotu mērķtiecīgas aktivitātes dažādām vēlētāju grupām. "Diemžēl budžeta veidošanas gaitā CVK prasītais finansējums piešķirts netika," atzīmē Bērziņa.

"Līdz ar to šis vēlētāju sūtītais signāls būtu jāsadzird politiskajām partijām, kuras plāno piedalīties 14. Saeimas vēlēšanās, un vienlaikus ar priekšvēlēšanu aģitācijas aktivitātēm partijām ir aktīvi jāstrādā pie tā, lai pārliecinātu savus vēlētājus doties vēlēt," aicina CVK priekšsēdētāja.

Kā ziņots, no vēlēšanām uz vēlēšanām pieaug to vēlētāju skaits, kuri dažādu iemeslu dēļ neplāno piedalīties vēlēšanās, liecina CVK sadarbībā ar pētījumu centru SKDS februārī veiktā vēlētāju aptauja.

Pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām kopumā 19% vēlētāju pauda, ka neplāno piedalīties, taču šogad jau 26% aptaujāto norādījuši, ka neplāno piedalīties 14. Saeimas vēlēšanās.

Pētījumā tika skaidroti iemesli, kas mudina vai kavē vēlētājus piedalīties Saeimas vēlēšanās. No tiem respondentiem, kuri norāda, ka vēlēšanās nepiedalīsies vai vairāk ticams, ka nepiedalīsies, 2018. gadā pirms 13. Saeimas vēlēšanām 20% neredzēja jēgu piedalīties, taču šogad šādi uzskata jau 36% no minētajiem respondentiem.

14. Saeimas vēlēšanas paredzētas oktobra pirmajā datumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!