Foto: LETA
Līdz ar deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanas sākumu šī gada pašvaldību vēlēšanām jau iesniegti pirmie saraksti, liecina Centrālajā vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā pieejamā informācija.

Kā pirmā kandidātu sarakstu iesniegusi "Mūsu partija" Daugavpils novadā, tai seko Latvijas Zemnieku savienība Jelgavas novadā un "Saskaņa" Salaspils novadā.

Kandidātu sarakstus varēs iesniegt līdz 6. aprīlim.

Jāatgādina, ka pašvaldību vēlēšanas šogad notiks 41 vēlēšanu apgabalā – jaunizveidojamos novados un sešās valstspilsētās, izņemot Rīgu, kur ārkārtas vēlēšanas notika pagājušajā vasarā. Līdz ar to kandidātu saraksti jāiesniedz šo attiecīgo pašvaldību vēlēšanu komisijās.

Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām var iesniegt reģistrētas politiskās partijas, reģistrētas politisko partiju apvienības, kā arī divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētā apvienībā.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās kā deputātu kandidātiem ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu un ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un uz kuriem neattiecas likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi.

Lai kandidētu pašvaldību vēlēšanās, kandidātu saraksta iesniegšanas dienā deputāta kandidātam ir jāatbilst vismaz vienam no šiem nosacījumiem: attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vismaz kopš 2020. gada 26. jūnija ir jābūt bez pārtraukuma reģistrētai dzīvesvietai, jābūt attiecīgajā pašvaldībā nostrādājušam kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātai personai vismaz kopš 2020. gada 26. decembra vai tās teritorijā jāpieder likumā noteiktā kārtībā reģistrētam nekustamajam īpašumam.

5. jūnija pašvaldību vēlēšanās sešās valstspilsētās un 35 novados kopumā būs jāievēl 683 deputāti. Sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt domē ievēlējamo deputātu skaitu.

Kandidātu saraksts un tam pievienojamie dokumenti sagatavojami, izmantojot CVK lietojumprogrammu. Kandidātu sarakstam jāpievieno priekšvēlēšanu programma, kuras apjoms nepārsniedz 4000 iespiedzīmes.

Ar pieteiktajiem sarakstiem pēc to pieņemšanas pašvaldības vēlēšanu komisijā var iepazīties šeit.

Jau vēstīts, ka šogad pašvaldību vēlēšanas norisināsies 5. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!