Salīdzinot politisko partiju pirms vēlēšanām sniegto informāciju ar kampaņā reāli iztērētajiem līdzekļiem, secināts, ka vēlēšanu kampaņās tās izlietojušas par aptuveni 50% lielākas summas, nekā bija plānojušas.
Pētījumā "Atklātība politisko partiju finansēšanā" gan uzsvērts - tā kā sabiedrības par atklātību "Delna" un "Sorosa fonda - Latvija" rīkotajā kampaņā piedalījās tikai deviņas partijas, nav iespējams spriest par kopējo situāciju, taču var izdarīt vispārīgus secinājumus. Lielākajām partijām atšķirības publiskotajos vēlēšanu kampaņu izdevumos ir pat lielākas par Ls 100 000.

Piemēram, savienība "Latvijas ceļš" presē publiskojusi informāciju, ka pašvaldību vēlēšanu kampaņā tā plāno izlietot Ls 400 000, bet "Delnai" iesniegtajās atskaitēs redzams, ka šī summa patiesībā ir Ls 572 888. Tautas partija sākotnēji plānojusi iztērēt Ls 320 000, atskaitēs norādīti Ls 509 542. Šīs bija vienīgās Saeimā pārstāvētās partijas, kas piekrita piedalīties pētījumā.

Savukārt Latvijas Zaļā partija (LZP) atskaitēs norādījusi, ka tai nācies iztērēt par 230% vairāk līdzekļu nekā ieplānots, jo tās sākotnēji plānoti izdevumi bijuši Ls 10 000, bet kopējās izmaksas sasniegušas Ls 32 938.

Latvijas Demokrātiskajai partijai plānotie izdevumi bijuši Ls 100 000, iztērēti - Ls 46 342. No aptauju atbalstījušajām partijām šī bija vienīgā, kam plānotie izdevumi izrādījušies lielāki nekā iztērēts. Savukārt Latvijas Zemnieku savienības izdevumi vēlēšanu kampaņas laikā palielinājušies par 50% un iecerēto Ls 15 000 vietā partija iztērējusi Ls 22 747.

Kā secinājuši pētījuma veicēji, LZP lielā tēriņu atšķirība skaidrojama ar mantiskā ziedojuma novērtēšanas metodiku, jo ievērojamu daļu LZP kampaņā izmantoto līdzekļu veido tieši mantiskais ziedojums reklāmas veidā. Ja ziedotās reklāmas izmaksas aprēķina pēc tirgus cenām, tad LZP ir visprecīzāk uzrādījusi savus izdevumus ar novirzi tikai par 12%.

Kā ziņots, šodien tiks publiskoti pētījuma "Atklātība politisko partiju finansēšanā" rezultāti. Jau šobrīd tie ir pieejami "Delnas" mājas lapāinternetā, kā arī portālā "www.politika.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!