Foto: F64
Krimināllikuma grozījumiem, kas paredzētu kriminālatbildību par partiju finansēšanas pārkāpumiem, nav atbalsta Saeimas Juridiskajā komisijā, otrdien pārliecinājās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (V). Tāpēc viņa 9.Saeimas laikā "atvilktnē nogrūstos" grozījumus nevar iesniegt parlamentam kā komisijas priekšlikumu, tomēr to varētu darīt Alekseja Lsokutova (V) vadītā apakškomisija.

Čepāne portālam "Delfi" paskaidroja, ka tagad nevar virzīt tālāk 9.Saeimas laikā komisijā pirmajam lasījumam atbalstīto projektu, kurš vēlāk, iespējams, ar tā laika komisijas vadītājas, tagadējās Satversmes tiesas tiesneses Vinetas Muižnieces "gādību" nenonāca Saeimas darba kārtībā.

Grozījumus varētu iesniegt Saeimā kā jaunu priekšlikumu, un Čepāne pirms divām nedēļām bija lūgusi komisijas deputātiem uzzināt savu frakciju viedokļus par iespējamo atbalstu grozījumiem.

Otrdien komisijas sēdē Čepāne secinājusi, ka grozījumiem neesot vairuma frakciju atbalsta. Ļoti izvērsti pret priekšlikumu vērsās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Gundars Daudze, un Čepāne nopratusi, ka arī "Saskaņas centrs" partiju finansēšanas pārkāpumu kriminalizēšanu neatbalsta.

Atbalsts bijis no "Vienotības" frakcijas un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK, kuras pārstāvis Gaidis Bērziņš atzinis, ka, nedaudz precizējot, frakcija grozījumus atbalstītu.

Čepāne norādīja, ka par komisijā dzirdēto informējusi Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas vadītāju Alekseju Loskutovu (V), jo par grozījumu virzīšanu tālāk var lemt arī šī apakškomisija.

Čepāne atzina, ka priekšlikumu var iesniegt arī pieci Saeimas deputāti, tomēr problēmas var sagādāt tas, ka "Vienotības" koalīcijas partneri ZZS tos neatbalsta.

Loskutovs portālam "Delfi" atzina, ka no Čepānes par Juridiskajā komisijā notikušo informāciju saņēmis tikai mutiski, tomēr trešdien apakškomisijā pārrunās iespējamo rīcību.

Jau vēstīts, ka "Vienotības" deputāti Loskutovs un Ilma Čepāne paziņoja, ka Saeimas deputāte, tagad Satversmes tiesas (ST) tiesnese Muižniece, būdama Juridiskās komisijas vadītāja, iespējams, pieļāvusi dienesta viltojumu ar partiju finansēšanas pārkāpumiem saistīto Krimināllikuma grozījumu virzībā, jo protokolā fiksētais piedāvājums projekta virzību atlikt nesaskan ar audioieraksta fiksēto balsojumu, kurā atbalstīta projekta virzība izskatīšanai Saeimā.

Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), kurš 9.Saeimā bija Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces (TP) biedrs un kopā ar viņu parakstīja "Vienotības" deputātu apšaubīto 2009.gada 1.septembra komisijas sēdes protokolu, atzina, ka tajā dienā komisijā notika balsojums par partiju finansēšanas pārkāpumu kriminalizēšanas projektu, kas protokolā nav atspoguļots.

Pati Muižniece (TP) noraida jebkādas ļaunprātības savā darbībā laikā, kad viņa vadīja Saeimas Juridisko komisiju, un "Vienotības" deputātu paziņojumus par iespējamo Muižnieces atbildību kādas komisijas sēdes protokola dienesta viltojumā saista ar atriebību un dēvē par "raganu medībām".

Notikušo pašlaik pārbauda prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!