Foto: LETA
Politiskās partijas no valsts budžeta, sākot ar 2015.gadu, saņems 612,4 tūkstošus eiro ik gadu, portālu "Delfi" informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša.

Salīdzinot ar iepriekšējo Saeimas vēlēšanu rezultātiem, tas ir par 2,7% mazāk - pēc 11. Saeimas vēlēšanām budžeta finansējumu varēja saņemt sešas politiskās partijas un to apvienības kopumā 629,4 tūkstošu eiro apmērā katru gadu.

Lielāko daļu finansējuma saņems vēlēšanās pirmo vietu ieguvusī sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa" - 149,02 tūkstošus eiro, bet partija "Vienotība" saņems 141,67 tūkstošus eiro.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) gadā saņems 126,5 tūkstošus eiro, bet Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" - 107,6 tūkstošus eiro.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem valsts finansējumu iegūs arī partija "No sirds Latvijai" un Latvijas Reģionu apvienība - attiecīgi 44,4 tūkstošus eiro un 43,2 tūkstošus eiro.

Salīdzinot ar 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem, lielākā zaudētāja ir bijusī Zatlera Reformu partija (tagad Reformu partija).  Proti, Zatlera Reformu partija iepriekš no valsts budžeta saņēma 135,8 tūkstošus eiro gadā, bet 12. Saeimas vēlēšanās atsevišķi nestartēja. Savukārt "Vienotība", kurai pievienojušies vairāki Reformu partijas politiķi, tagad saņems par 15,4% vairāk nekā pēc 11. Saeimas vēlēšanām, kad Vienotību veidojušās partijas - politisko partiju apvienība "Partijas Jaunais laiks, partijas Pilsoniskā savienība un partijas Sabiedrība Citai Politikai apvienība" - saņēma 122,8 tūkstošus eiro.  

Politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs" iepriekš no valsts budžeta saņēma 184,9 tūkstošus eiro gadā, Nacionālā apvienība - 90,5 tūkstošus eiro, bet ZZS -  nepilnus 80 tūkstošus eiro. Politiskā partija "LPP/LC" saņēma 15,7 tūkstošus eiro, liecina KNAB informācija.

No 2012.gada partijas, par  kurām iepriekšējās Saeimas  vēlēšanās nobalsojuši  vairāk nekā 2% vēlētāju, no valsts budžeta saņem 0,71 eiro par katru vēlēšanās iegūto balsi.

Valsts budžeta finansējumu piešķir uz četriem gadiem un izmaksā, sākot ar nākamo kalendāro gadu pēc Saeimas vēlēšanām. Maksājumus veic četras reizes gadā - līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Partijas finansējumu drīkst izmantot telpu īrei un pakalpojumiem, kas saistīti ar telpu īri, tostarp komunālajiem pakalpojumiem, sakaru un interneta pakalpojumiem, darba algām, kā arī pētniecības darbiem, aptaujām un konsultācijām, politiskajai aģitācijai u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!