Foto: LETA

Laikā no 30. novembra līdz 12. decembrim, atbildot uz jautājumu, par kuru partiju respondents balsotu, ja vēlēšanas notiktu rīt, joprojām visbiežāk minēta "Saskaņa", kuras popularitātes reitings decembrī bijis 13,4%. Taču par 1,9% ir krities Nacionālās apvienības reitings (6,9%), ļaujot otrās populārākās partijas vietu ieņemt Zaļo un zemnieku savienībai (8%), pirmdien, atsaucoties uz SKDS veikto aptauju, vēstīja “Panorāma”.

Kā norādīja raidījumā, ZZS reitingā gan nav redzama ietekme no ASV sankcijām, kas noteiktas pret apvienībā ietilpstošās partijas "Latvijai un Ventspilij" līderi Aivaru Lembergu, jo aptauja veikta pirms tam.

Taču aptauja daļēji sakrita ar laiku, kad kļuva zināms ministra Jura Pūces (AP) lēmums par Rīgas domes atlaišanu. Par to, vai tas ir pavilcis uz leju viņa pārstāvētās apvienības "Attīstībai/ Par!" vērtējumu un palīdzējis Rīgas domē pie varas esošajai "Saskaņai", vēl grūti spriest.

Ja aptauja notiktu šodien, ceturtā populārākā partija būtu "Jaunā Vienotība" (6,8%), bet par Jauno konservatīvo partiju balsotu 5,9% vēlētāju. Par "Attīstībai/Par" savu balsi atdotu 4,6% vēlētāju, bet par "Progresīvajiem" – 2,4%. Par Latvijas Krievu savienību balsotu 2,2%, par Latvijas Reģionu apvienību – 2,0%, bet par KPV LV – 1,8% aptaujāto vēlētāju.

Tāpat arī 26,7% aptaujāto uz jautājumu par kuru partiju balsotu, ka vēlēšanas notiktu rīt, nav atbildes, bet 19,2% vēlēšanās nepiedalītos.

Salīdzinot partiju reitingus gada griezumā, redzams, ka atbalstītāju skaita pieauguma ziņā uzvar valdības priekšgalā esošā "Jaunā Vienotība", bet zaudētājos palikusi "KPV LV", kas decembra reitingā ir nokritusi gan zem 5% barjeras, gan arī aiz Saeimā neiekļuvušajām partijām.

Salīdzinot šā gada janvāra un decembra datus, gada laikā "KPV LV" atbalstītāju skaits nokrities gandrīz četras reizes. Otrs lielākais kritums vērojams Jaunajai konservatīvajai partijai, kas zaudējusi apmēram pusi atbalstītāju.

Bet premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētā "Jaunā Vienotība" ir vienīgā partija, kas gada laikā ir audzējusi vēlētāju skaitu.

Lai gan Zaļo un zemnieku savienība ir atstāta ārpus valdības, to atbalstītāju daudzums ir saglabājies tikpat kā bez izmaiņām.

Kā skaidroja raidījumā, janvāra partiju dati ieviesīs savas korekcjas – turpināsies politiskie satricinājumi, ko rada Rīgas domes atlaišana, ar to saistītais iespējamais referendums, kā arī Lemberga sankcionēšanas sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!