Foto: LETA
Pārtikas industrija ir pretinieks veselīgam dzīvesveidam, šādu viedokli šodien Pasaules diabēta dienai veltītā pasākumā pauda veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Ministrs ir pārliecināts, ka pārtikas industrija strādā pie tā, lai cilvēks apēstu vairāk, nekā vajag, un darītu to biežāk. Šī procesa rezultātā rodas aptaukošanās, kas ir arī viens no otrā tipa diabēta veicinošiem faktoriem. Jau tagad 22% pirmklasnieku esot ar lieko svaru.

Belēvičs uzskata, ka patlaban pārtikas industrija vadās pēc tā, kas nepieciešams lielveikalam, nevis kas nepieciešams cilvēkam. Tas jāmaina, un pieejamie instrumenti ir sabiedrības izglītošana un informēšana par veselīgu dzīvesveidu, pārliecināts ministrs.

Tāpat nepieciešams bērniem jau no mazotnes mācīt par veselīgu uzturu, tad viņi mācīs arī savus vecākus, pārliecināts ministrs. Viena no šī mērķa sasniegšanas iespējām varētu būt veselības mācības kā mācību priekšmeta atgriešana skolās.

2013.gada beigās Latvijā bija 81 421 diabēta pacients, kas ir 4% no visiem Latvijas iedzīvotājiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati. Ik gadu ap 6000 līdz 7000 pacientu tiek diagnosticēts diabēts, 2013.gadā reģistra uzskaitē uzņemti 6580 jauni cukura diabēta slimnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!