Foto: LETA

Ministru kabinetu veidojošo politisko spēku pārstāvji "Latvijas Radio" raidījumā "Krustpunktā" pauda dažādus akcentus par varbūtību līdz ar jaunās valdības veidošanu paplašināt koalīciju ar kādu no divām mazajām Saeimas partijām. Partneri uzsver, ka pašreizējām trīs valdības partijām jebkurā gadījumā ir jāveido nākamās koalīcijas kodols.

Saeimas partijas, ar kurām līdz šim tika pieļauta sarunu iespējamība par varbūtēju sadarbību, ir Latvijas Reģionu apvienība un partija "No sirds Latvijai".

Partijas "Vienotība" ģenerālsekretārs Artis Kampars norādīja, ka pašreizējai koalīcijai ir pietiekams balsu skaits, taču līdz šim bija vērojams, ka atsevišķos jautājumos partneriem atšķīrās viedoklis un tamdēļ bija apgrūtināts darbs. Koalīcijas paplašināšana varētu nodrošināt darba dinamiku, taču vispirms būtu jātiek skaidrībā par minēto partiju spēju pieņemt lēmumus savā iekšienē, kā arī jāuzzina to prioritātes.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze uzskata - ja tiktu pieļauta iespēja veikt koalīcijas paplašināšanu, tad nevarētu runāt tikai par vienas partijas ņemšanu koalīcijā, bet būtu jāizšķiras par abu partiju iesaistīšanu darbā.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka valdības demisija bija mazo partiju izdevības laiks, bet tas nav izmantots pietiekami efektīvi. Šajā kontekstā ir jautājums par katras partijas prognozējamību, kā arī liela nozīme būs premjerministra kandidāta nostājai par iespēju paplašināt koalīciju. VL-TB/LNNK šajā jautājumā noteikti nav kādu "sarkano līniju".

Kā ziņots, vairāki "Vienotības" valdes locekļi šobrīd ir ārpus Rīgas, tāpēc tiek mēģināts apzināt, kurās dienās būtu iespējama tikšanās saistībā ar jautājumu par "Vienotības" premjerministra kandidātu, "Latvijas Radio" pauda politiskā spēka ģenerālsekretārs.

Viņš norādīja, ka nevēlas solīt konkrētu laiku, kad šāda tikšanās varētu notikt, bet tas varētu notikt tuvākajā laikā. "Centīsimies to izdarīt pēc iespējas ātrāk," teica Kampars, vienlaikus gan nesolot, ka tas notiks līdz 1.janvārim.

Lai arī ir noslēdzies "Vienotības" frakcijas un valdes balsojums par partijas līderi kā iespējamo premjera amata kandidāti, politiskais spēks nesteidzas oficiāli izvirzīt savu kandidatūru premjera amatam, tāpat kā to nesteidzas darīt ZZS, kas iepriekš bija norādījusi, ka visticamākais datums šī lēmuma pieņemšanai būtu 28.decembris.

ZZS joprojām paliek divi iespējamie premjera amata kandidāti - zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS). ZZS valdes loceklis Edgars Tavars otrdien norādīja, ka ZZS būs gatava virzīt savu kandidātu Ministru prezidenta amatam, ja "Vienotība" skaidri pateiks, ka tai nav sava premjera kandidāta un oficiāli paudīs gatavību strādāt ZZS vadītā valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!