Foto: PantherMedia/Scanpix
Salaspils novadā Silabriežu apkārtnē vairs netiks veiktas ūdens vai kādas citas analīzes, lai noskaidrotu, kas ir bīstamās infekcijas tularēmijas izraisītājs, ar ko augusta beigās saslima seši bērni, informēja Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

"Ir skaidrs, ar ko cilvēki saslima, un pašlaik vairs nekādas analīzes netiks ņemtas, jo ir pagājis gana ilgs laiks, kopš cilvēki inficējās ar tularēmiju, un tām vairs nav jēgas," norādīja Ševčenko.

Viņa gan piebilda ‒ tas, ka tularēmijas klātbūtne netika konstatēta līdz šim ņemtajos paraugos, nenozīmē, ka dabā šajā vietā nav infekcijas perēkļa.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece pastāstīja, ka pagājušās nedēļas sākumā no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas izrakstīts pēdējais ar tularēmiju saslimušais bērns.

Jau ziņots, ka Silabriežu apkārtnē savāktie vides paraugi nav viesuši skaidrību, no kā ar tularēmiju inficējās seši bērni, kaut sākotnēji tika pieļauts, ka tas ir no ūdensžurku apdzīvota dīķa, kur bērni peldējušies.

Epidemiologi savāca 14 ūdens paraugu no vietām, kur saslimušie bērni bija saskarsmē ar ūdeni, kā arī odu, ērču un grauzēju paraugus, kas tika laboratoriski pārbaudīti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas laboratorijā. Nevienā no paraugiem gan tularēmijas izraisītājs netika konstatēts.

Visaugstākais inficēšanās risks ar tularēmiju pastāv jūlijā, augustā un septembrī.

Kaut gan pašlaik jauni saslimšanas gadījumi nav reģistrēti, eksperti aicina Silabriežu apkārtnes iedzīvotājus arī turpmāk ievērot visus iepriekš sniegtos ieteikumus – izmantot atbaidošus līdzekļus pret kukaiņiem, likt aizsargtīklus logu un durvju ailēs, lai novērstu odu iekļūšanu mājoklī, izvairīties no saskarsmes ar grauzējiem, nepeldēties ūdenskrātuvēs, kur ir iespējama grauzēju klātbūtne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!