Foto: DELFI
Norādot uz novēloti iesniegtu prasību, autopārvadātājs SIA "Norma-A" atteicies izmaksāt ap 618 400 latu kompensāciju vecākiem, kuru bērni gāja bojā divstāvīgā autobusa "Ecolines" izraisītā avārijā 2004.gada gadumijā uz autoceļa Jēkabpils – Rēzekne. Patlaban lieta nonākusi izskatīšanā tiesā, jo morālā kaitējuma kompensāciju pieprasījuši vecāki.

Ar prasībām tiesā 2010.gadā vērsušies četru bērnu vecāki, kuru bērnu dzīvi aprāva avārija gada pēdējā dienā – 31.decembrī. Kopumā autobusa avārijā bojā gāja deviņi pasažieri.

Jēkabpils rajona tiesa 2009.gadā atzina autobusa šoferi par vainīgu avārijas izraisīšanā un piesprieda viņam piecu gadu un divu mēnešu cietumsodu, kā arī autovadītāja tiesību atņemšanu uz četriem gadiem. Spriedums stājās likumīgā spēkā un pēc tam tiesā pret uzņēmumu tika iesniegtas civilprasības.

Prasībās bija norādīts, ka divi no prasītājiem traģiskajā ceļu satiksmes negadījumā zaudējuši savas meitas, viena prasītāja – savu vienīgo dēlu, kā arī vēl viens prasītājs – zaudējis savu vienīgo meitu. Prasītāji lūdza piedzīt morālā kaitējuma atlīdzību - 154 616 latus katram. Savukārt vēl viena prasītāja, kura negadījumā guva smagus miesas bojājumus, lūdza tiesu piedzīt 14 056 morālā kaitējuma atlīdzību.

Prasītāji uzskata, ka "Norma-A" nav ar pietiekošu rūpību izvērtējis savus darbiniekus, jo autobusa vadītājam bija neliela pieredze vadīt tik lielu autobusu un uz negadījuma brīdi bija nedzēsti trīs administratīvie pārkāpumi, tostarp viens - par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Savukārt, "Norma-A" interešu aizstāvis advokāts Lauris Liepa iepriekš lūdza prasību noraidīt norādot, ka prasītāji nav ievērojuši termiņu prasības iesniegšanai un lietā ir iestājies noilgums. Tāpat arī Civillikums līdz 2006.gada 1.martam neparedzēja morālā kaitējuma piedziņu personas nāves gadījumā, bet likuma grozījumiem, kas to paredz, nav atpakaļejoša spēka. Advokāta skatījumā, nevar atbildību par notikušo negadījumu uzlikt SIA "Norma-A", jo par vainīgu tiesa ir atzinusi autobusa vadītāju un nepastāv priekšnoteikumi, lai atbildības pienākumu uzliktu uzņēmumam.

Liepa arī norādīja, ka darba devējam nav tiesiska pamata apšaubīt Ceļu satiksmes drošības direkcijas izdotu autovadītāja apliecību, kas liecina par tiesībām vadīt attiecīgas kategorijas transportlīdzekli un, runājot par administratīvajiem sodiem, arī Darba likums aizliedz darba devējam, pieņemot darbiniekus darbā, izjautāt par iepriekšējiem sodiem.

Arī autovadītāja "Norma-A" pārstāvis iepriekš vēlreiz atvainojies prasītājiem par traģisko negadījumu, bet norādījis, ka prasība par morālo kaitējumu šajā gadījumā nav iesniedzama, jo likums to neparedzēja, savukārt attiecībā uz zaudējumiem, apdrošināšanas sabiedrība, ar kuru uzņēmumam bija noslēgts līgums, tos ir segusi, līdz ar to pārstāvis lūdza prasību noraidīt.

Pirmās instances tiesa iepriekš par labu vecākiem saistībā ar bērnu nāvi piedzinusi 20 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību par labu katram. Par labu sievietei, kura avārijā smagi cieta, piedzīta 10 000 latu atlīdzība.

"Norma-A" šo Rīgas apgabaltiesas spriedumu ir pārsūdzējusi Augstākajā tiesā, kas prasības jau izskatījusi apelācijas kārtībā un savu spriedumu paziņos 13.decembrī, portālu "Delfi" informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Jau vēstīts, ka 2004.gada 31.decembrī uz šosejas Rīga-Rēzekne pie Stirnienes "Ecolines" divstāvu pasažieru autobuss iekļuva avārijā, kurā bojā gāja deviņi cilvēki.

Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka autobusa šoferis, izvēloties braukšanas ātrumu, nebija ņēmis vērā braukšanas apstākļus un ceļa kvalitāti un viņa izvēlētais braukšanas ātrums bijis par lielu.

Autotehniskās ekspertīzes slēdziens liecināja, ka autobusa stūres iekārta negadījuma brīdī darbojusies nevainojami un arī autobusa riepu stāvoklis atbildis visām tehniskajām prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!